Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Caproni i Blenheim ex JKRV u Rumunjskoj??
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945.
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
dr. vlado

Član od: 12 Ožu 2008
PorukaUpisano: Sub Velj 07, 2009 3:11 pm    Naslov poruke: Caproni i Blenheim ex JKRV u Rumunjskoj?? Citiraj ovaj komentar

Pozdrav cijeloj ekipi!
Pocinje ovako – g. Totchinger, inace specijalist za 1. svjetski rat i K.u.K., donio mi je nekoliko fotografija „ ...koje bi meine mogle interesirati...“
On (g. Totchinger) ih je dobio od covjeka, sada vec pokojnog, koji je svojevremeno bio monter – mehanicar u WNFF (Wienerneustadter Flugzeugfabrik) i koji mu je ispricao sljedecu kratku pricu koja ide uz fotke – doticni gospodin i nekolicina njegovih kolega iz WNFF bili su u ljeto ili jesen 1941. poslani u Rumunjsku (?) na neki aerodrom „...kojemu nikad nije uspio izgovoriti, a kamoli zapamtiti ime...“ da tamo sastavljaju odnosno opravljaju ili kompletiraju avione koji su dosli iz Jugoslavije(!!!). Bili su tamo sedmicu-dvije, i nakon zavrsenog posla vratili se u WNFF…
A ovo su fotke uz pricu :
Caproni Ca.311… Obrtite paznju na rep aviona u prvom planu!

Caproni Ca.310… i opet rep!

Ponovo Ca.311…

Blenheim Mk. I na vratima hangara…Koji su ovo trupovi u pozadini?

E, sad dolazi – Blenheim na vratima – obratite paznju na avion iza, kraj vrata hangara!…

…pokusao sam uvecati, ali nazalost nemam bolji scaner… Na orginalu velicine 8x11 cm se pod lupom lijepo vidi – po meni definitivno Ikarus IK-2!!! I to jos u JKRV bojama!

Blenheim guraju na pistu…

Na jednom se probaju motori...

Jedan "grupni portret s damom" ...

I na kraju, buduci rucak...

Eto. A sad da vas cujem!
Cinjenica je da je krajem 1941. Rumunjska dobila od Nijemaca iz ratnog plijena 3 kom. Blenheim I i 6 kom. Hurricane iz JKRV, najvjerojatnije sklapanih u Zemunu (izvor: AEROmagazin specijalno izdanje "April 1941" i jos textovi na internetu).
Jesu li ovo stvarno fotke tih aviona?
A sta radi IK-2 tu, ako je ovo u Rumunjskoj?
Da se nije mozda stari gospodin, koliko ga je sjecanje sluzilo, malo prevario u mjestu gdje je bio? Mozda je sklapao u Jugoslaviji avione za Rumunjsku, a ne u Rumunjskoj avione iz Jugoslavije…?
Znalci sa foruma, moze li ko identificirati aerodrom?
Pitanja ima mnogo, zato, momci, diskusija je otvorena. Fotke ce biti kod mene jos koji dan, pa ako mogu pomoci jos nekim detaljem prije nego ih vratim, javite.
Zivi i zdravi bili!
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
prelude

Član od: 23 Stu 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sub Velj 07, 2009 4:22 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Doista vrlo zanimljive fotke. Hvala ti Vlado što si ovo podijelio s nama, pa da pokušamo razviti diskusiju.
Ovo su sve nesumnjivo ex. VVKJ zrakoplovi, a zaista je dosad bilo nepoznato da su Rumunji odvukli i druge tipove izuzev onih o kojima se dosad znalo. Moja pretpostavka je da su Blenheimi (a vrlo vjerojatno i Caproniji) dovučeni (ili bolje reći preletjeli) sa Zemuna, odn. očito je i zna se da je to napravljeno u dogovoru s Nijemcima. Ovi preostali tipovi, IK-2 (!?) te čini se Potez 25 (to su oni trupovi na trećoj slici) su moguće zaplijenjeni ili zatečeni na nekom letjelištu ili teritoriju kojeg su kontrolirale ili pripojile rumunjske okupacijske snage, pa su ti avioni jednostavno prebačeni u njihov remontni zavod. Da li su (neki od njih) kasnije i korišteni u rumunjskim zračnim snagama (izuzev Blenheima i Hurricanea za koje se zna da jesu) ili (opet u dogovoru s Nijemcima) predani npr. ZNDH - ne znam, ali nije neizgledno ...
No, ovo su sve moje pretpostavke, znat će netko potkovaniji ...
Jedino mi ovi hangari nekako ne liče ni na koji iz bivše KJ ili se možda varam ...
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
M-HOBBY

Član od: 06 Velj 2006
Mjesto: Beograd
PorukaUpisano: Sub Velj 07, 2009 9:22 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Izuzetno zanimljive fotografije!

Po svemu sudeci snimljeno u Ikarusu u Zemunu (isti hangar, isti objekti...).

Pozdrav

Milan

Ps. Naravno ako je tacan odgovor ocekujem nagradu Smile )
Natrag na vrh
djordje

Član od: 01 Stu 2005
PorukaUpisano: Ned Velj 08, 2009 2:09 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Vrlo zanimljivo. Vrlo je moguce da je Zemun posto su tamo zarobljena dva Ca310 i dva Ca-310 bis. Dovrseni Blenhejmi nisu bili zarobljeni tako da je moguce da su ova dva neki od onih skoro dovrsenih u Ikarusu pre kapitulacije. Inace na slikama iz Zemuna vidjenih do sada nije bilo Ik-2 tako da da su ovaj verovatno preletelii sa nekog drugog aerodroma. Uskoro trebaju da mi stignu skeonovi novih slika zarobljenih aviona sa Zemunskog aerodroma pa cemo videti da li ima neceg sto nije vidjeno do sada.
M-HOBBY

Član od: 06 Velj 2006
Mjesto: Beograd
PorukaUpisano: Ned Velj 08, 2009 3:35 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Definitivno se radi o hangarima fabrike "Ikarus" u Zemunu. Fabrika se nalazila na drugoj lokaciji odvojeno od aerodroma Beograd.

Svi avioni na ovim slikama su iz Ikarusove proizvodnje ili su bili na remontu u Ikarusu pa su u trenutku kapitulacije tamo i zateceni.

Milan
Natrag na vrh
dr. vlado

PorukaUpisano: Ned Velj 08, 2009 11:06 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kako sam rekao - covjek koji je ovo fotkao nije vise ziv, a i ja sam cijelu pricu cuo "iz druge ruke".
Prelude, malo sam bolje pod lupom pogledao trupove na trecoj slici, i slazem se s tobom, po svemu najvise lice na Poteze...
Ima li neko druge fotke Ikarusovih hangara, pa da ih stavi tu radi uporedbe...?
Zivi i zdravi bili!
Natrag na vrh
TangoHotel

Član od: 10 Velj 2006
Mjesto: Pl.Qu. 66177/14Ost
PorukaUpisano: Ned Velj 08, 2009 11:21 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Slažem se sa Milanom, sigurno se radi o Ikarusu. Potvrdili su i rumunjski kolege da nije sigurno ASAM Pipera ili IAR Brasov.
Zanimljivo je još da su prve četiri fotke numerirane. Isti takav stil numeriranja imaju i službene fotke iz tvorničkog arhiva WNF-a (ima ih par na netu ili u knjizi Wienerneustädische Flugzeugwerke).
Prava priča bi prema tome bila da je poznanik gosp. Totchingera skalpao rumunske avione u Jugi, tj. Ikarusu. To se poklapa sa činjenicom da je tvornica Ikarus u lipnju 1941 pripojena WNF i postala njihov Werk VII (7. podružnica), u početku sa 60 zaposlenih.

I da, rumunji su dobili odnosno kupili samo 3 Hurricana bivšeg JKRV (og 6+1 zapljenjenog), koji su kod njih dobili eskadrilne brojeve 13, 14 i 15.
Natrag na vrh
dr. vlado

PorukaUpisano: Ned Velj 08, 2009 3:33 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Malo sam kopao po netu i nasao ove dvje fotke koje su mi potvrdile da se radi o Ikarusu Very Happy

Na prvoj je Ikarusov MM2 prototip koji se razbio u ZNDH. Lijepo se vidi staza od kocaka i hangari sa tri trokutasta krova kao na 5. i 7. fotki.

Jedrilice ispred istog hangara

Jos jedno pitanje - gdje su zavrsili ovi Caproni? Zrakoplovstvo NDH?
Zivi i zdravi bili!
Natrag na vrh
djordje

PorukaUpisano: Ned Velj 08, 2009 8:37 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ukupno je 15 Ca.311 (br. 25 do 39) trebalo da bude isporuceno Jugoslaviji medjutim stiglo je do pocetka rata samo 5. Jedan je zarobljen u Kraljevu, jedan u Niksicu i evo kao sto se vidi dva komada su zavrsila u Ikarusu. Razlog iz kojeg postavljaju nove motore na Ca-311 je taj sto su zarobljeni bez motora, tj. nasi su ih verovatno odstranili kako ne bi bili zarobljeni u ispravnom stanju (postoje slike, mogu da ih postavim kasnije). Eto na slici 2925 se lepo vidi drvena kutija u kojem je bio nov motor Piaggio P. VII sto i na samoj kutiji pise. Ovo takodje i potvrdjuje da je lokacija Zemun jer bez motora ne bi mogli ove Ca-311 da prelete na neki drugi aerodrom zar ne?

12 komada Ca-310 je bilo isporuceno do pocetka rata. Dva su kao sto se vidi na slikama sigurno zarobljena u Zemunu i popravljeni su u Ikarusu. Postoje slike ovih zarobljenih Ca-310 zajedno sa ostalim avionima pred opravku. Jedan Ca-310 je zarobljen u Niksicu takodje.

Sto se tice Capronija u NDH u sluzbi je bilo 14 Ca.311 , 1 Ca.313 kao i jedan Ca.314. Vrlo je moguce da su oba Ca.311 iz Ikarusa zavrsila u NDH nakon opravke a da su ostalih 10 komada planiranih za Jugoslaviju naknadno dopremljeni. Postoji veoma lepa slika devet Ca.311 na Taliedo aerodromu u Italiji sve u bojama VVKJ, vrlo je moguce da su to 9 od 10 kasnije dopremljenih Capronija u NDH, znaci pred sam pocetak rata.
TISO

Član od: 18 Lis 2005
Mjesto: Kujnce vojvodina Štajerska
PorukaUpisano: Ned Velj 08, 2009 10:36 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

[quotePostoji veoma lepa slika devet Ca.311 na Taliedo aerodromu u Italiji sve u bojama VVKJ,....[/quote]

Ovde:
http://www.airwarfareforum.com/viewtopic.php?t=3412&highlight=caproni+310
djordje

PorukaUpisano: Ned Velj 08, 2009 11:01 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nisam clan AWF-a ali predpostavljam da je slika ista kao ona na strani 14 u knjizi Caproni Ca311/314 od Giorgia Apostolo-a.
prelude

PorukaUpisano: Pon Velj 09, 2009 12:45 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

djordje Napisao/la:
Razlog iz kojeg postavljaju nove motore na Ca-311 ... ... jer bez motora ne bi mogli ove Ca-311 da prelete ...

Valjda nikad neću biti siguran kada je Caproni na slikama koje imam 310bis, a kada 311 , no u ovom slučaju glasovati ću za 310bis.

Inače, ne bi bilo loše da otvorimo jedan topic sa svim slikama koje imamo ovih podtipova (dakle, 310bis i 311, jer za 310 nije problem razlikovati ih od prethodno navedenih), pa da se usuglasimo i vidimo koji je koji ...

djordje Napisao/la:
Eto na slici 2925 se lepo vidi drvena kutija u kojem je bio nov motor Piaggio P. VII sto i na samoj kutiji pise ...

Na kutiji piše još nešto intersantno, a to je da je ista (odn. motor u njoj) svojina 603. eskadrile, a taj bi trag možda mogao upućivati na to o kojem se tipu Capronija konkretno radi, odn. ako netko zna bolje tipološku po avionima popunu te jedinice. Mada to opet ne mora ništa značiti, kao što je i činjenica da su i 310bis i 311 koristili iste tipove Piaggio motora ...

djordje Napisao/la:
Sto se tice Capronija u NDH u sluzbi je bilo 14 Ca.311 , 1 Ca.313 kao i jedan Ca.314. Vrlo je moguce da su oba Ca.311 iz Ikarusa zavrsila u NDH nakon opravke a da su ostalih 10 komada planiranih za Jugoslaviju naknadno dopremljeni.

Vjerujem da si omaškom ispustio i 6 komada Ca-310, pa da popis bude kompletiran. No, u popisima se spominje i jedan Ca-310bis (koji tip vidim i ispuštaš i u slučaju VVKJ) i to evid. broja 1101, doduše fotografija još nije vidjena ili objavljena. Moguće je to upravo ovaj s gornje slike - naravno ako je riječ o 310bis, a ne 311.

I za kraj, da time popravim i svoje pogrešno preliminarno smatranje, evo još dvije fotografije Ikarusovih pogona, snimljeno 1941. po ulasku Nijemaca, a ponudjeno svojevremeno na E-bayu:

Natrag na vrh
djordje

PorukaUpisano: Pon Velj 09, 2009 1:41 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ca.310bis je bila prelazna verzija izmedju Ca.310 i Ca.311 i prvi primerci su dopremljeni VVKJ u okviru druge porudzbine (prva porudzbina je bila za Ca.310). Ova verzija je imala zastakljen nos kao na Ca.311 tako da je veoma tesko utvrditi tacno koje su razlike izmedju bis-a i Ca.311.

Na ovoj slici koja je pre par meseci bila na ibeju se vidi jedan od Ca-310bis koji nije zarobljen u Kraljevu kako sam mislio vec predstavlja broj 21 iz sastava 8. bombarderskog puka stacioniranog kod Banjaluke (hvala na ispravci!)

Evo sta je jos poslato Rumunima, na slici se vide dva Harikena jedan pored drugog (rep od drugog se nazire) pre preleta za Rumuniju.

Jedan od dva Ca.310bis pre opravke u Ikarusu.

Isti avion, drugi ugao.

Na ovioj slici se vide ukupno dva Ca.310 u Zemunu.

Sto se tice 6 komada Ca-310 za NDH, hvala ti na dopuni.
prelude

PorukaUpisano: Pon Velj 09, 2009 2:35 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Toga sam se i bojao, znači zastakljenje trupa (u VVKJ i kasnije u ZNDH) nije pouzdani "ključ" za razlikovanje između 310bis i 311 ...? Krasno ...
Što bi onda bilo?
Natrag na vrh
Poky

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Uto Velj 10, 2009 1:33 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Malo ću uletiti u ovaj topic ,da ne otvaram novi a vezano je uz Capronije...
Zanima me ima li kakva dobra literatura o njima (zanimaju me sve verzije) bilo knjiga ,link za skinutu istu il kakva dobra stranica na netu?
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945. Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma