Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

stvarno ili s.f.
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945.
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
dog

Član od: 17 Stu 2006
Mjesto: rijeka
PorukaUpisano: Pon Sij 05, 2009 1:08 pm    Naslov poruke: stvarno ili s.f. Citiraj ovaj komentar

ove sam fotke skinuo iz jedne poljske knjige.

zanima me jel to sf ili postoje prave fotke tih vozila.

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
kinfa-t

Član od: 19 Kol 2006
Mjesto: ZAGREB
PorukaUpisano: Pon Sij 05, 2009 2:33 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ne kužim, bar ja pitanje, naravno da su postaja ta vozila, a ako pitaš za slike iz posebnih divizija tipa Eugena, to je druga priča...

PorukaUpisano: Pon Sij 05, 2009 3:00 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ma zanima me dali su te fotke nečija bujna mašta ili postoje stvarni dokazi o postojanju tih vozila...
Natrag na vrh
dog

PorukaUpisano: Pon Sij 05, 2009 3:01 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

...mislim na maskirne šeme i oznake...
Natrag na vrh
Lisec

Član od: 30 Lis 2008
Mjesto: Zaprešić
PorukaUpisano: Pon Sij 05, 2009 6:23 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

to su vrlo normalne i vrlo česte sheme bojanja tako i da nisu dokumentirane na baš tim vozilima(ako je podrijeklo točno) nemožeš pogriješiti,nisu sf.

http://mkgrunf.com/
Natrag na vrh
Tasma

Član od: 02 Svi 2007
Mjesto: Prigorje
PorukaUpisano: Pon Sij 05, 2009 9:37 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Wink Društvo.. ajde obratite pozornost na zadnju ilustraciju, Pz IV sa ustaškim oznakama na boku... Laughing ovo je sf...
Natrag na vrh
Lisec

PorukaUpisano: Pon Sij 05, 2009 11:02 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

taj zadnji je očit,ja sam samo odgovorio da su šheme moguće za ta vozila,bilogdje da su bila, oznaku za njega neću ni komentirati

sori ak sam bio nejasan

Natrag na vrh
Andrej

Član od: 13 Pro 2006
PorukaUpisano: Uto Sij 06, 2009 1:22 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mene i taj zadnji najviše zbunio,ali ne zbog oznaka nego zbog toga jer je early panzer IV u dunkelgelb,nikada nisam vidio takav Confused
Natrag na vrh
Lisec

PorukaUpisano: Uto Sij 06, 2009 11:58 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

taj zadnji nije u dunkelgelbu, to je ona njihova afrička boja pjeska prešpricana preko sive

Natrag na vrh
Igor_A.

Član od: 03 Tra 2008
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Uto Sij 06, 2009 12:51 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Časopis "Husar" br.12 iz 2008. str.40 i 41 -"Fotografije iz zbirke HRVATSKOG DRŽAVNOG ARHIVA" - tri fotografije Pz.Kpfw.IV Ausf. D i popratni tekst:

"Za ovaj broji izabrana je reportaža sa obuke tenkista na tenkovima Pz.Kpfw.IV Ausf. D ili njihovim školskim inačicama bez kupole Pz.Kpfw.IV Ausf. C. Riječ je o tenkovima proizvedenim 1938. i 1939. godine koji su poslije 1942. godine zastarjeli i koji su modernizirani ili su završili u tenkovskim školama. S obzirom da su tenkovi bojani pješčanožutom bojom fotografije su mogle biti snimljene poslije ljeta 1943. godine." - komentar gospodina Vukušića.

Dakle moguće je da posljednja slika ne spada u kategoriju SF, iako na fotografijama nisu vidljive oznake.
Natrag na vrh
Alaska

Član od: 08 Svi 2007
Mjesto: Njemacka
PorukaUpisano: Uto Sij 06, 2009 1:07 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

E nije Vukusic, nego Velimir Vuksic.
Igor_A.

PorukaUpisano: Uto Sij 06, 2009 1:09 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Alaska Napisao/la:
E nije Vukusic, nego Velimir Vuksic.

OK moja greška.
Natrag na vrh
Guderian

Član od: 02 Stu 2005
PorukaUpisano: Pon Sij 19, 2009 7:02 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Igor_A. Napisao/la:
Časopis "Husar" br.12 iz 2008. str.40 i 41 -"Fotografije iz zbirke HRVATSKOG DRŽAVNOG ARHIVA" - tri fotografije Pz.Kpfw.IV Ausf. D i popratni tekst:

" Riječ je o tenkovima proizvedenim 1938. i 1939. godine koji su poslije 1942. godine zastarjeli i koji su modernizirani ili su završili u tenkovskim školama.
Dakle moguće je da posljednja slika ne spada u kategoriju SF, iako na fotografijama nisu vidljive oznake.

Meni su ovo nekako ključne riječi...Završili u tenkovskim školama...
Vjerojatno fotke i potječu s obuke tenkovskoj školi...
A što se tiće te ćetvorke....Teško, netko mi je jednom rekao da su jedine četvorke korištene na području Hrvatske tj. bivše države bile za vrijeme Romelove akcije po Istri... E sada...
Natrag na vrh
Igor_A.

PorukaUpisano: Pon Sij 19, 2009 9:36 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Eto, znam da sam negdje vidio fotografije, pa sam se ponovo latio listanja Husara i nađoh što sam tražio, br. 7 iz 2007. godine, str. 58, rubrika "vaša pisma", tri fotografije na kojima su vidljivi vojnici, čini se ustaše u tamnim šinjelima sa talijanskim šljemovima, i nekoliko tenkova PzKpfw.IV i III, popratni tekst glasi,

"Nastavljamo priču o oklopu NDH. Prve dvije fotografije pronašao sam u Archiwum Dokumentaciji Mechanicznej (02-103 Warszawa, ul. Hankiewicza 1.) u Poljskoj. Prva fotografija na kojoj su njemački tenkovi Pz,Kfw. IV Ausf.E ili F1 sa hrvatskim posadama, arhivirana je u njemačkoj foto agenciji 22. prosinca 1943. SS Kriegsberichter je Mobius i fotografija je snimljena negdje u studenom ili prosincu. Možda za operacije "Wolf" (07.-29.12.1943.) na Pokuplju, Kordunu ili Baniji? Arhivski broj fotografije je II-536. Znatnim povećanjem fotografije na stražnjem dijelu kupole prvog tenka može se uočiti broj 5. Druga fotografija arhivskog broja II-535, arhivirana je u foto agenciji 20. prosinca 1943., autor je isti, Mobius. U pozadini vojnika koji uklanjaju zapreke na cesti žuto je obojani njemački tenk Pz.Kfw. III Ausf.L. I ova fotografija vjerojatno je snimljena za vrijeme iste operacije. Do sada su obje objavljivane i nisu nepoznate fanovima u Hrvatskoj. Vjerujem da će informacije o datumima i autoru biti od koristi zato što se prvi NDH Pz.Kfw. III i IV spominju u nekim izvorima tek od polovice 1944. godine. Treću fotografiju pronašao sam negdje oko 1985. u Vojnom muzeju u Beogradu. Broj negativa je 19353. I na njoj su tenkovi Pz.Kfw. IV Ausf.E ili F1. Nikakvih podataka o fotografiji nema. Na kupoli bližeg tenka može se uočiti broj 2 i znak jednakosti (=) ispred njega."

Autor komentara je naravno Velimir Vukšić.
Vjerujem da komentar jednog znalca vrijedi više od onog "netko mi je jednom rekao". Wink

Igor_A.: poruka promijenjena dana: Pon Sij 19, 2009 10:03 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
ino

Član od: 26 Ruj 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Pon Sij 19, 2009 9:55 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jeli to mozda ovo?

By diklo at 2009-01-19
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku MSN Messenger
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945. Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma