Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
Autor |
Poruka |
| dog
| Član od: 17 Stu 2006 | Poruke: 561 | Mjesto: rijeka |
|
Upisano: Pon Sij 05, 2009 1:08 pm Naslov poruke: stvarno ili s.f. |
|
|
ove sam fotke skinuo iz jedne poljske knjige.
zanima me jel to sf ili postoje prave fotke tih vozila.
|
|
Natrag na vrh |
|
|
| kinfa-t
| Član od: 19 Kol 2006 | Poruke: 1094 | Mjesto: ZAGREB |
|
Upisano: Pon Sij 05, 2009 2:33 pm Naslov poruke: |
|
|
Ne kužim, bar ja pitanje, naravno da su postaja ta vozila, a ako pitaš za slike iz posebnih divizija tipa Eugena, to je druga priča... _________________
|
|
Natrag na vrh |
|
|
| dog
|
Upisano: Pon Sij 05, 2009 3:00 pm Naslov poruke: |
|
|
ma zanima me dali su te fotke nečija bujna mašta ili postoje stvarni dokazi o postojanju tih vozila... |
|
Natrag na vrh |
|
|
| dog
|
Upisano: Pon Sij 05, 2009 3:01 pm Naslov poruke: |
|
|
...mislim na maskirne šeme i oznake... |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Lisec
| Član od: 30 Lis 2008 | Poruke: 1198 | Mjesto: Zaprešić |
|
Upisano: Pon Sij 05, 2009 6:23 pm Naslov poruke: |
|
|
to su vrlo normalne i vrlo česte sheme bojanja tako i da nisu dokumentirane na baš tim vozilima(ako je podrijeklo točno) nemožeš pogriješiti,nisu sf. _________________ Matija
http://mkgrunf.com/ |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Tasma
| Član od: 02 Svi 2007 | Poruke: 1022 | Mjesto: Prigorje |
|
Upisano: Pon Sij 05, 2009 9:37 pm Naslov poruke: |
|
|
Društvo.. ajde obratite pozornost na zadnju ilustraciju, Pz IV sa ustaškim oznakama na boku... ovo je sf... |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Lisec
|
Upisano: Pon Sij 05, 2009 11:02 pm Naslov poruke: |
|
|
taj zadnji je očit,ja sam samo odgovorio da su šheme moguće za ta vozila,bilogdje da su bila, oznaku za njega neću ni komentirati
sori ak sam bio nejasan _________________ Matija
|
Natrag na vrh |
|
|
| Andrej
| Član od: 13 Pro 2006 | Poruke: 2347 | |
|
Upisano: Uto Sij 06, 2009 1:22 am Naslov poruke: |
|
|
Mene i taj zadnji najviše zbunio,ali ne zbog oznaka nego zbog toga jer je early panzer IV u dunkelgelb,nikada nisam vidio takav |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Lisec
|
Upisano: Uto Sij 06, 2009 11:58 am Naslov poruke: |
|
|
taj zadnji nije u dunkelgelbu, to je ona njihova afrička boja pjeska prešpricana preko sive _________________ Matija
|
Natrag na vrh |
|
|
| Igor_A.
| Član od: 03 Tra 2008 | Poruke: 307 | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Sij 06, 2009 12:51 pm Naslov poruke: |
|
|
Časopis "Husar" br.12 iz 2008. str.40 i 41 -"Fotografije iz zbirke HRVATSKOG DRŽAVNOG ARHIVA" - tri fotografije Pz.Kpfw.IV Ausf. D i popratni tekst:
"Za ovaj broji izabrana je reportaža sa obuke tenkista na tenkovima Pz.Kpfw.IV Ausf. D ili njihovim školskim inačicama bez kupole Pz.Kpfw.IV Ausf. C. Riječ je o tenkovima proizvedenim 1938. i 1939. godine koji su poslije 1942. godine zastarjeli i koji su modernizirani ili su završili u tenkovskim školama. S obzirom da su tenkovi bojani pješčanožutom bojom fotografije su mogle biti snimljene poslije ljeta 1943. godine." - komentar gospodina Vukušića.
Dakle moguće je da posljednja slika ne spada u kategoriju SF, iako na fotografijama nisu vidljive oznake. |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Alaska
| Član od: 08 Svi 2007 | Poruke: 450 | Mjesto: Njemacka |
|
Upisano: Uto Sij 06, 2009 1:07 pm Naslov poruke: |
|
|
E nije Vukusic, nego Velimir Vuksic. _________________ Sve sto plovi moje! |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Igor_A.
|
Upisano: Uto Sij 06, 2009 1:09 pm Naslov poruke: |
|
|
Alaska Napisao/la: | E nije Vukusic, nego Velimir Vuksic. |
OK moja greška. |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Guderian
| Član od: 02 Stu 2005 | Poruke: 12 | |
|
Upisano: Pon Sij 19, 2009 7:02 pm Naslov poruke: |
|
|
Igor_A. Napisao/la: | Časopis "Husar" br.12 iz 2008. str.40 i 41 -"Fotografije iz zbirke HRVATSKOG DRŽAVNOG ARHIVA" - tri fotografije Pz.Kpfw.IV Ausf. D i popratni tekst:
" Riječ je o tenkovima proizvedenim 1938. i 1939. godine koji su poslije 1942. godine zastarjeli i koji su modernizirani ili su završili u tenkovskim školama.
Dakle moguće je da posljednja slika ne spada u kategoriju SF, iako na fotografijama nisu vidljive oznake. |
Meni su ovo nekako ključne riječi...Završili u tenkovskim školama...
Vjerojatno fotke i potječu s obuke tenkovskoj školi...
A što se tiće te ćetvorke....Teško, netko mi je jednom rekao da su jedine četvorke korištene na području Hrvatske tj. bivše države bile za vrijeme Romelove akcije po Istri... E sada... |
|
Natrag na vrh |
|
|
| Igor_A.
|
Upisano: Pon Sij 19, 2009 9:36 pm Naslov poruke: |
|
|
Eto, znam da sam negdje vidio fotografije, pa sam se ponovo latio listanja Husara i nađoh što sam tražio, br. 7 iz 2007. godine, str. 58, rubrika "vaša pisma", tri fotografije na kojima su vidljivi vojnici, čini se ustaše u tamnim šinjelima sa talijanskim šljemovima, i nekoliko tenkova PzKpfw.IV i III, popratni tekst glasi,
"Nastavljamo priču o oklopu NDH. Prve dvije fotografije pronašao sam u Archiwum Dokumentaciji Mechanicznej (02-103 Warszawa, ul. Hankiewicza 1.) u Poljskoj. Prva fotografija na kojoj su njemački tenkovi Pz,Kfw. IV Ausf.E ili F1 sa hrvatskim posadama, arhivirana je u njemačkoj foto agenciji 22. prosinca 1943. SS Kriegsberichter je Mobius i fotografija je snimljena negdje u studenom ili prosincu. Možda za operacije "Wolf" (07.-29.12.1943.) na Pokuplju, Kordunu ili Baniji? Arhivski broj fotografije je II-536. Znatnim povećanjem fotografije na stražnjem dijelu kupole prvog tenka može se uočiti broj 5. Druga fotografija arhivskog broja II-535, arhivirana je u foto agenciji 20. prosinca 1943., autor je isti, Mobius. U pozadini vojnika koji uklanjaju zapreke na cesti žuto je obojani njemački tenk Pz.Kfw. III Ausf.L. I ova fotografija vjerojatno je snimljena za vrijeme iste operacije. Do sada su obje objavljivane i nisu nepoznate fanovima u Hrvatskoj. Vjerujem da će informacije o datumima i autoru biti od koristi zato što se prvi NDH Pz.Kfw. III i IV spominju u nekim izvorima tek od polovice 1944. godine. Treću fotografiju pronašao sam negdje oko 1985. u Vojnom muzeju u Beogradu. Broj negativa je 19353. I na njoj su tenkovi Pz.Kfw. IV Ausf.E ili F1. Nikakvih podataka o fotografiji nema. Na kupoli bližeg tenka može se uočiti broj 2 i znak jednakosti (=) ispred njega."
Autor komentara je naravno Velimir Vukšić.
Vjerujem da komentar jednog znalca vrijedi više od onog "netko mi je jednom rekao".
Igor_A.: poruka promijenjena dana: Pon Sij 19, 2009 10:03 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
Natrag na vrh |
|
|
| ino
| Član od: 26 Ruj 2008 | Poruke: 212 | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Pon Sij 19, 2009 9:55 pm Naslov poruke: |
|
|
Jeli to mozda ovo?
By diklo at 2009-01-19 |
|
Natrag na vrh |
|
|
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|