Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

kada farbati??

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Faramir

Član od: 28 Kol 2007
Mjesto: Novi Zagreb
PorukaUpisano: Pon Pro 08, 2008 3:21 pm    Naslov poruke: kada farbati?? Citiraj ovaj komentar

Prvo malo pojašnjenja: nemam već 2 mjeseca doma komp tak da se nemogu često javljati (u kvaru do daljnjeg). Radim prvu maketu naci-podmornicu. Sastavio sam one 2 "polutke" (trup) i kao sad bi trebao zaljepiti stalak. Ak zaljepim stalak neću poslje moći ofarbati trup (na mjestu gdje je stalak). A mislim također da u ovoj fazi ne smijem farbati trup (nema još kupole) ili se varam???? Također nisam ofarbao neke pomične dijelove, stablizatore ali zati jesam propelere. Što da radim???
I pitanje br.2: kako pretočiti boju iz one male posudice u drugu(radi mješanja) a da ne prolijem previše boje??
Hvala, mlad i neiskusan. Embarassed
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Pon Pro 08, 2008 4:36 pm    Naslov poruke: Re: kada farbati?? Citiraj ovaj komentar

Faramir Napisao/la:
Sastavio sam one 2 "polutke" (trup) i kao sad bi trebao zaljepiti stalak. Ak zaljepim stalak neću poslje moći ofarbati trup (na mjestu gdje je stalak).
I pitanje br.2: kako pretočiti boju iz one male posudice u drugu(radi mješanja) a da ne prolijem previše boje??
Hvala, mlad i neiskusan. Embarassed

Stalak lijepi na kraju, kad je maketa gotova.
Boju iz bočice vadi plastičnom žličicom za kavu, ima ih za kupit u svakoj samoposluzi u pakovanjima po 50, 100 ili više komada, nisu skupe.
slider
Gost
PorukaUpisano: Pon Pro 08, 2008 10:32 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

odi u apoteku i kupi kapaljku - par kuna, a najbolje za vadit boju
trup farbas kad zalijepis i pokitas i trup i toranj
elise farbas posebno i lijepis na kraju
stalak ne lijepis uopce
drugi nacin, ak ne kupis kapaljku . drzi okomito cackalicu iznad posudice u koju lijevas
nasloni boju koju hoces izlit na cackalicu i nagni ( boju , ne cackalicu) - boja ce se slijevat po ceckalici u drugu posudu i nece se prolijevat
Natrag na vrh
Jazzo

Član od: 13 Sij 2006
Mjesto: Karlovac
PorukaUpisano: Uto Pro 09, 2008 8:34 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ja boju vadim špricom od dva mililitra i dodajem razređivač isto sa špricom, kapaljku koristim za ulijevanje boje u airbrush
Natrag na vrh
Miros

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: Osijek/Tenja
PorukaUpisano: Uto Pro 09, 2008 8:56 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

A ja recimo najčešće boju prebacujem sa malo većim kistom koji mi tom prilikom upije dosta boje i iscjedim ga u drugoj posudi i tako ponavljam, isto i sa razređivačima.
Vidiš, svatko ima svoju taktiku, metoda pokušaja i promašaja Laughing
Kad smo kod ljepljenja-bojanja, nemoj se previše osloniti na upute iz sastavnice, pogotovo nije baš dobro slijediti njihove redosljede sastavljanja, prvo vidi što ti je logičnije, dobro si zaključio da nećeš moći pobojati maketu skupa sa stalkom, samo tako naprijed.
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Uto Pro 09, 2008 5:31 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Miros Napisao/la:

Vidiš, svatko ima svoju taktiku, metoda pokušaja i promašaja Laughing

Jest, al jedino moja taktika sa žlićicama za kavu ne zahtijeva nikakvo čišćenje pribora za prebacivanje boje. I kist i kapaljka se moraju poslije čistit, ja žliju - bacim!
Žlićica je - Dalmatinska metoda! Wink
shtimkily

Član od: 11 Lip 2007
Mjesto: Osijek
PorukaUpisano: Ned Pro 14, 2008 1:59 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Igla (18G) i sprica (2 ili 5ml). Navuces jednu boju, promijenis iglu, navuces drugu boju, promijenis iglu.. i tako koliko treba (na kraju razrjedjivac dakako). Mozes nekad vise puta koristiti iglu ili spricu, ali mozes i baciti, bas kao i iglu. Nije nesto preskupo.
Jedino sto smetlari malo sumnjivo gledaju.. mislim da vjeruju da sam narkoman Smile
Natrag na vrh
slider
Gost
PorukaUpisano: Ned Pro 14, 2008 12:28 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

shtimkily Napisao/la:
Igla (18G) i sprica (2 ili 5ml). Navuces jednu boju, promijenis iglu, navuces drugu boju, promijenis iglu.. i tako koliko treba (na kraju razrjedjivac dakako). Mozes nekad vise puta koristiti iglu ili spricu, ali mozes i baciti, bas kao i iglu. Nije nesto preskupo.
Jedino sto smetlari malo sumnjivo gledaju.. mislim da vjeruju da sam narkoman Smile

a mene tete u apoteci....... Very Happy kad doljem i kupujem kapaljke, igle, sprice i skalpel..... Very Happy
Natrag na vrh
Reaper

Član od: 07 Ruj 2006
PorukaUpisano: Ned Pro 14, 2008 12:37 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

sta, kod vas hoce prodati mecidicnski skalpel???

Kod nas je to na popisu "ne prodajemo privatnim osobama"........ Kao kad sam dosao traziti izopropilni alkohol, maltene mi zvala policiju, mislila valjda da pravim bombu ili sta ja znam...... Laughing

-=Für immer Minderheiten=-
Natrag na vrh
Faramir

Član od: 28 Kol 2007
Mjesto: Novi Zagreb
PorukaUpisano: Sri Pro 17, 2008 7:06 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala svima na odgovorima, splitska metoda mi je nekako najprihvatljivija. Kad zapnem javim se opet a stavit cu i fotke svoje sramote. Smile
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma