Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| pele_san
| | Član od: 22 Ožu 2007 | | Poruke: 44 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Pro 11, 2008 9:24 pm Naslov poruke: Problem sa ljepljenjem trupa |
|
|
Pozdrav svima, tream savjet.
Vec sam nekoliko maketa uprskao, naime nikako ne mogu skontati di grijesim. Kad lijepim trup aviona od 2 dijela, nikako ne mogu sakriti spoj. Probao sam par nacina lijepljenja i ajd, dobro cini mi se da je to OK, ali kad idem skrivati taj spoj...ljudi moji, pa nemos to zbrusit da se ubijes.
Il skinem dio trupa, ili sprzim utore, te ovaj brusni papir, te onaj, stavim kit, kao da sam stavio cement, Tamyin ili Revellov, isto je..... mislim, cini mi se da je moguce da avion izgleda kao da je od 1 dijela, ali meni jos ne.
Please, ak neko moze objaviti svoje dobro iskustvo, malo detaljnije, pa da probam... _________________ von Rechthafen |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Čet Pro 11, 2008 11:10 pm Naslov poruke: Re: Problem sa ljepljenjem trupa |
|
|
| pele_san Napisao/la: | Pozdrav svima, tream savjet.
Vec sam nekoliko maketa uprskao, naime nikako ne mogu skontati di grijesim. Kad lijepim trup aviona od 2 dijela, nikako ne mogu sakriti spoj. Probao sam par nacina lijepljenja i ajd, dobro cini mi se da je to OK, ali kad idem skrivati taj spoj...ljudi moji, pa nemos to zbrusit da se ubijes.
Il skinem dio trupa, ili sprzim utore, te ovaj brusni papir, te onaj, stavim kit, kao da sam stavio cement, Tamyin ili Revellov, isto je..... mislim, cini mi se da je moguce da avion izgleda kao da je od 1 dijela, ali meni jos ne.
Please, ak neko moze objaviti svoje dobro iskustvo, malo detaljnije, pa da probam... |
Kao prvo, nemoj nikad lijepit dvije polovice trupa sve dok ih brušenjem i dotjerivanjem ne dovedeš do toga da nasuho naliježu jedna na drugu najbolje što je moguće. Tek kad si siguran da si po tom pitanju postigao najbolje što se može, oprezno zalijepi i kreni sa kitanjem i brušenjem, sve polako i oprezno!
Ljepilo i kit koristi samo u količinama koje su dostatne da obave posao, a to je obično puno manje nego mislimo.
Bolje je kit nanosit u dva tri navrata, svaki put bruseći prijašnji sloj, nego nanosit veliku količinu kita pa to ić brusit.
Strpljivo i polako, to je tajna uspjeha!
Brzopletost dovodi do frustracija i neuspjeha.  _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| pele_san
| | Član od: 22 Ožu 2007 | | Poruke: 44 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Pro 11, 2008 11:39 pm Naslov poruke: dakle |
|
|
dakle jednom rijecju spoj trupa bi mogao delat satima?
Toga sam se i bojao...moram negdje na netu nac Strpljenje za kupit.
Fala na odgovoru _________________ von Rechthafen |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Pet Pro 12, 2008 12:19 am Naslov poruke: Re: dakle |
|
|
| pele_san Napisao/la: | dakle jednom rijecju spoj trupa bi mogao delat satima?
Toga sam se i bojao...moram negdje na netu nac Strpljenje za kupit.
Fala na odgovoru |
Ja doduše nikad nisam spoj trupa radio satima, al' ako je potrebno, zašto ne! Ja to uživam radit! Nijedan rad mi nije pretežak i predug ako na kraju slijedi nagrada u obliku dobro obavljenog posla.
Strpljenje je najvažnija osobina svakog dobrog maketara i ako toga nemaš nema ti pomoći, toga nema za kupit na internetu! _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| veliko_pile
 | | Član od: 26 Svi 2008 | | Poruke: 3087 | | Mjesto: Rijeka |
|
Upisano: Pet Pro 12, 2008 12:51 am Naslov poruke: |
|
|
ja sam tek sada skuzio da je vrijeme bitno kod maketarenja. Prije 5 godina, sam htjeo maketu dovrsit sto prije, neznam ni sam zasto, valjda da vidim kak izgleda kad je gotova. A sada, gubim vrijeme na svakakvim glupostima, cak i na one koje nebi nitko primjetio. To je ''posao'' maketera, izvuc najvise i najbolja strana jedne makete. Ako hoces glatki spoj, onda brusi, kitaj i ljepi...tj obratno al princip je sljedeci: probas dok ne dodes do jednog rezultata koji ti se svida, ja sam kitao po 5 puta jedan dio, dok nisam dosao na ono sto sam si postavio kao cilj... _________________ ...::Carpe Diem::... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hemza
 | | Član od: 06 Ožu 2008 | | Poruke: 208 | |
|
Upisano: Sri Pro 17, 2008 10:59 pm Naslov poruke: |
|
|
Znam da malo kasnim sa odgovorom al pokušaj ovaj način.Pripaši dvije polovice trupa da lijepo naliježu.Obadvije polovice trupa namaži u jako tankom sloju sa ljepilom pomoću kista.Kad namažeš ostaviš najviše minutu da ljepilo progrize površinu spoja i tad spojiš obadvije polovice trupa lagano prstima pritiskajući uz vizualno provjeravanje samog spoja.Nakon toga spoj osiguraj kopčicama i ljepljivim trakama.Kad se dobro osuši(oko 6 sati)spoj lagano izbrusi i ispoliraj po potrebi pokitaj i ponovo ispoliraj.Sad ono najvažnije što tebe mući je pokrivanje mikro pukotina, a to ćeš učiniti uz pomoć špric kita(to ti je jako rijedak kit koji se nanosi sa AB-om,ima ga Mr.COLOR-P119Mr.DISSOLVED PUTTY).Kad se osuši polira se sa šmirglom 1200 uz obilno namakanje vodom.Nakon tog postupka trup je kao iz jednog komada.
Ja se nadam da ćeš ovim postupkom postići ono što želiš.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
 | | Član od: 07 Ruj 2006 | | Poruke: 4365 | |
|
Upisano: Sri Pro 17, 2008 11:04 pm Naslov poruke: |
|
|
mr. dissolved putty se u pravilu ne nanosi airbrushem, pregust je, a ako ga razrijedjujes onda dobijes surfacer...... namazi ga kistom, kad se osusi smirglaj.... iako, od svih primjena tog putty-a ovo je po meni najbezveznija....on sluzi (barem meni) za krpanje spojeva koji se kasnije ne mogu ili ne smiju smirglati....... za sve ostalo - IMPA ili obicni filler za automobile..... _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
On voli stvari lijepe, ali tko ga jeb.....
-=Für immer Minderheiten=- |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hemza
|
Upisano: Sri Pro 17, 2008 11:11 pm Naslov poruke: |
|
|
| Za savjet sam pitao vrhunskog autolakirera,osobno sam isprobao, stvar funkcionira a i smatram da je ovo najbezbolniji i najbrži način da se postigne vrhunski rezultat. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
|
Upisano: Sri Pro 17, 2008 11:22 pm Naslov poruke: |
|
|
| hemza Napisao/la: | | Za savjet sam pitao vrhunskog autolakirera,osobno sam isprobao, stvar funkcionira a i smatram da je ovo najbezbolniji i najbrži način da se postigne vrhunski rezultat. |
Sorry, nisam ovo skuzio....
Mr. dissolved putty nema ama bas nikakve veze sa vrhunskim autolakirerima, a jos manje sa proizvodima koji oni koriste..... Ti pricas o filleru, iliti spric-kitu, a njegov ekvivalent u maketarskom svijetu nije dissolved putty, vec mr.surfacer ili primer..... Dissolved putty je nesto drugo, na svu srecu..... Iako je jako slican nerazrijedjenom spric kitu, neke sitnije razlike ima, prvenstveno sto nije na nitro bazi, lakse se cisti od spric-kita....
Uostalom, zar ja to nisam i napisao - "IMPA ili obicni filler za automobile.....".... inace filler = spric-kit=primer...... (ok, nije, primer je u autolakirerskom svijetu ipak nesto drugo, ali, sva tri izraza se koriste najcesce za istu stvar)..... _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
-=Für immer Minderheiten=-
Reaper: poruka promijenjena dana: Sri Pro 17, 2008 11:56 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hemza
|
Upisano: Sri Pro 17, 2008 11:43 pm Naslov poruke: |
|
|
| Špric-kit i primer nisu isto i imaju potpuno različitu kemiju.Špric-kit se koristi za popunjavanje mikro pukotina a primer se koristi za bolje prijanjanje završne boje na podlogu(da se nebi s vremenom eventualno počela otpadati s površine na koju je nanošena) |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
|
Upisano: Sri Pro 17, 2008 11:50 pm Naslov poruke: |
|
|
Imas pravo, nemam ti ja o tome pojma........
Nego, sad si me totalno zbunio..... Ako se spric kit koristi za popunjavanje pukotina, primer je da bolje boja zagrize za podlogu, sto je kvragu onda podloga? I koji je pravilan redosljed nanasanja, podloga, primer, spric-kit ili? _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hemza
|
Upisano: Čet Pro 18, 2008 12:35 am Naslov poruke: |
|
|
--------------------------------------------------------------------------------
Pod pojam "podloga" podrazumjeva se sve ono na što se nanosi završna boja,bez obzira dali je čista ili je tretirana sa špric-kitom i primerom.Osim toga nisam rekao da boja mora zagrist za podlogu,nego da se bolje primi za podlogu.
Nakon špric-kita koji se obvezno mora polirati,nanosi se primer a na primer ide završna dekorativna boja.Znači još jedanput špric-kit(polirani)-primer-završna boja. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
|
Upisano: Čet Pro 18, 2008 12:10 pm Naslov poruke: |
|
|
No eto, kako rekoh.....
Drago mi je sto i nakon 3-4 godine provedene u auto-lakirerskom poslu jos uvijek mogu nauciti nesto novoga...... No, ja se nebih slozio s ovim redosljedom, ali nema veze........ Bitno da covjek skuzi kako ce sto bolje obraditi spoj trupa....... _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|