Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| milan
| | Član od: 22 Svi 2008 | | Poruke: 410 | | Mjesto: Svicarska |
|
Upisano: Uto Stu 11, 2008 2:35 pm Naslov poruke: Obaranja C-47 iznad Jugoslavije 1946 godine |
|
|
Molim ako netko zna vise o ovome?Prenio sam svoj dio teksta sa ABG foruma.
9 August 1946 Dragomir Zecevic, flying a Yak-3 of the Yugoslav Air Force shot down a USAAF C-47 transport over Yugoslavia.
19 August 1946 Vladimir Vodopivec, flying a Yak-3 of the Yugoslav Air Force shot down a USAAF C-47 transport over Yugoslavia.
1946 Zelijko Cermelj, flying a Yak-3 of the Yugoslav Air Force forced down a RAF Dakota transport flying over Yugoslavia.
Gledao sam neke dokumentarce u stilu "Spijunaza prema komunistickom bloku " i "Iza neprijateljskih linija".
U njima se spominje da odmah nakon WWII uz jacanje netrpeljivosti izmedju Istoka i Zapada, na Zapadu se radi na ubacivanju agenata na suprotnu stranu.Idejni tvorac je izvjesni George F. Keannon uz pomoc hitlerovog majstor-spijuna ,generala Reinhard Gehlen-a ,a koriste se pripadnici naroda zemalja protiv kojih se djelovalo jer ih se puno trebalo vratiti doma nakon prisilnog rada, logora ili zarobljenistva, tzv. Displaced People.Skoro sve akcije su zavrsile neuspjehom jer su u startu bile izdane od Kim Philby -ja, ruskog spijuna u Londonu.
Nekoliko godina poslije rata koristili su se pored drugih zrakoplova i C-47 za upad u zracni prostor "neprijatelja" uglavnom nocu i letilo se na visinama ispod 150m, da bi se izbjegli radari i padobranom su se spustali agenti.Uglavnom se spominju Balticke zemlje,Litva, Letland,zatim Ukrajina, Rumunija i Albanija.Buduci da se u istom filmu vide zracne snimke Beograda sa velike visine snimljene iz BAC Canberra , namece mi se pitanje da li ta tri oborena C-47 nisu bili u slicnim misijama??
Centar operacija je bio u Wiesbadenu u Njemackoj.
http://www.yumodel.co.yu/history_of_yugoslav_aviation/jak3.htm
http://www.arlingtoncemetery.net/rhclaeys.htm
Jedan link, vrlo interesantan.
http://warandgame.blogspot.com/2008/02/elint-1945-46-beginnings.html
Ovo obaranje ili gubitak?
On 25 May 1960, a C-47 with a crew of nine went down near the Yugoslavia border. USAF reports did not provide an official cause for the downing. All nine aboard the C-47 were lost
vidi link
http://findarticles.com/p/articles/mi_q ... 02388/pg_2
milan: poruka promijenjena dana: Uto Stu 11, 2008 5:31 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Stu 11, 2008 2:41 pm Naslov poruke: |
|
|
Možda se varam, ali mislim da su ove Dakote oborene na ruti za opskrbu Berlina, a ne u špijunskim misijama. Bilo je spomena o tome u Yu-vam aeroplanu u kojemu je bila tema o JRV Jak-3. Mislim da su Jakovi bili bazirani u Ljubljani i pod zapovjedništvom Miljenka Lipovšćaka. _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| milan
|
Upisano: Uto Stu 11, 2008 2:50 pm Naslov poruke: |
|
|
Mislim da nisu,
Opskrba Berlina tzv. zracni most je bila kasnije, (24. Juni 1948 bis 12. Mai 1949 ), a treci navedeni slucaj je bio u Makedoniji.
Navodi se da su "zalutali" zbog loseg vremena a upravo losa meteo situacija ili noc su koristene za akcije. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| AleksandarMorozov
 | | Član od: 03 Stu 2006 | | Poruke: 1791 | | Mjesto: Petrova rupa |
|
Upisano: Uto Stu 11, 2008 3:03 pm Naslov poruke: |
|
|
| Moj djed je svojevremeno rekao da je 40-ih protuzračna postrojba kojom je zapovjedao zbombala jednu Dakotu i 2 Mustanga...za što je djed i odlikovan. Baza mu je bila u Postojni. Umro je 90-e i nemam preciznijih podataka. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| AleksandarMorozov
 | | Član od: 03 Stu 2006 | | Poruke: 1791 | | Mjesto: Petrova rupa |
|
Upisano: Uto Stu 11, 2008 3:07 pm Naslov poruke: |
|
|
| Eh da...pomenuta Dakota i Mustanzi su iz sastava RAF-a. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| r.i.s.t.a.
 | | Član od: 21 Tra 2006 | | Poruke: 322 | | Mjesto: Beograd |
|
Upisano: Uto Stu 11, 2008 4:09 pm Naslov poruke: Re: Obaranja C-47 iznad Jugoslavije 1946 godine |
|
|
Popravi linkove molim te, ovakvi kakvi su sada ne vode nikuda.
. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| milan
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| milan
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| milan
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| bosanac
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 253 | |
|
Upisano: Čet Pro 25, 2008 11:42 am Naslov poruke: |
|
|
| Zanimljiva teorija. No cini mi se manje vjerojatna zato sto je ubacivanje islo drugim kanalima sto je na kraju rezultiralo s preko 90 uhicenih i osudjenih na smrt i te desetine jataka i suradnika osudjenih na dugogodisnje kazne. Prvi je prolaz isao kod malog podravskog mjesta Gola no nakon prekida te veze s ubojstvom Nemca u Madjarskoj otvara se druga ruta kod Maribora. Tako da je malo vjerojatno slanje zrakoplovima. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| TangoHotel
 | | Član od: 10 Velj 2006 | | Poruke: 291 | | Mjesto: Pl.Qu. 66177/14Ost |
|
Upisano: Čet Pro 25, 2008 1:00 pm Naslov poruke: |
|
|
Koliko se sjećam, njemci su na području Hrvatske imali dva radarska položaja tzv. "1. reda" opremljena Würzburgom.
Kod Pule, kodno ime Pauke; i kod Lučkog, kodno ime Assel. Upitno je samo da li su ti položaji do kraja rata u potpunosti izgrađeni. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|