Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| r.i.s.t.a.
 | | Član od: 21 Tra 2006 | | Poruke: 322 | | Mjesto: Beograd |
|
Upisano: Pon Stu 03, 2008 5:19 pm Naslov poruke: Vojni muzej, Aman, Jordan |
|
|
Okolnosti su me izmestile iz Iraka u Jordan na par nedelja, pa sam posetio i Vojni muzej u Amanu.
Zanimljiv muzej, smešten u impresivnu građevinu na vrhu brda u sklopu King Hussein Sport City, poznat je i kao Martyr's Monument jer se isti nalazi u sklopu muzeja. Stalna postavka obuhvata istoriju jordanske vojske od ustanka protiv Turaka 1916. godine do danas, a eksponati - delovi uniformi, oružje, fotografije, pa i diorame i makete - smešteni su u četrdesetak vitrina.
Ispred muzeja se nalazi par oklopnih kola i nekoliko artiljerijskih oruđa, što ćemo videti na fotografijama.
Ulaz u muzej je besplatan, radno vreme je od 8 do 16h, svakog dana osim petkom i praznicima.
Zgrada muzeja:
Kompleks unutar muzeja posvećen Neznanim junacima ("mučenicima"):
Kruppov top, ne znam koji model je u pitanju a mrzelo me je da tražim po internetu:
QF 13-pounder, britanski top "trinaest-funtaš" iz Prvog svetskog rata:
25-pounder, čuveni britanski "dvadesetpet-funtaš" iz vremena Drugog svetskog rata:
17-pounder, britanski protivtenkovski top "sedamnaest-funtaš" sa kraja WW2:
Američka haubica M1/M115, 203mm/8" (edit: greška, u pitanju je top 155mm M2):
Južnoafrički oklopni automobil Marmon-Herrington Mk. IVF, u naoružanju jordanske Arapske Legije pa Vojske Jordana od kraja WW2, kome je šezdesetih godina u jordanskim radionicama standardni top 2-funtaš zamenjen 6-funtašem:
Kako je izgledao nekada, sa originalnim topom i u originalnim bojama jordanske vojske:
Britanski oklopni automobil Alvis Saladin FV601:
Kao što se može videti, svi eksponati izloženi napolju naknadno su prefarbani zaštitnom bojom, u kamuflažnu šemu koju nikada nisu nosili.
Vreme je bilo šugavo, pa sam malo žurio sa fotografisanjem da me ne bi kiša zatekla napolju...
.
r.i.s.t.a.: poruka promijenjena dana: Pon Stu 03, 2008 7:05 pm; prepravljeno ukupno 2 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mariok
 | | Član od: 17 Lis 2007 | | Poruke: 3259 | | Mjesto: Slavonski Brod |
|
Upisano: Pon Stu 03, 2008 6:28 pm Naslov poruke: |
|
|
jako lijepe slike!
Na slici je haubica od 155 mm, a ne 203 mm  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| r.i.s.t.a.
|
Upisano: Pon Stu 03, 2008 7:03 pm Naslov poruke: |
|
|
U pravu si! Evo, dodao sam ispravku, da ne zbunjujem narod.
Ti američki topovi mi svi liče jedan na drugog, a i ne zanimaju me baš previše, priznajem.
. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| CROtale
 | | Član od: 23 Lip 2006 | | Poruke: 709 | | Mjesto: Osijek |
|
Upisano: Pon Stu 03, 2008 7:11 pm Naslov poruke: |
|
|
Lijepe fotke, hvala!
Jel imas mozda jos koju sliku Saladina, pogotovo "hodnog dijela"? _________________ "If everyone is thinking alike, someone isn't thinking."
- General George Patton Jr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| r.i.s.t.a.
|
Upisano: Pon Stu 03, 2008 10:43 pm Naslov poruke: |
|
|
| CROtale Napisao/la: | | Jel imas mozda jos koju sliku Saladina, pogotovo "hodnog dijela"? |
Na žalost nemam; protrčao sam kroz tu spoljnu postavku jer se spremala kiša.
Možda ću se ovih dana prošetati opet do muzeja (zavisi od toga kada će nas vratiti nazad u Irak); ako bude bilo tako gledaću da napravim više fotografija detalja. Šta te zanima? Samo hodni deo?
. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| CROtale
|
Upisano: Pon Stu 03, 2008 11:05 pm Naslov poruke: |
|
|
| r.i.s.t.a. Napisao/la: | | Možda ću se ovih dana prošetati opet do muzeja (zavisi od toga kada će nas vratiti nazad u Irak); ako bude bilo tako gledaću da napravim više fotografija detalja. Šta te zanima? Samo hodni deo? |
Imam Tamiya-u 1/35 Saladina i hodni dio je siromasan do nepostojeci pa bi volio slike tog dijela da mogu smisliti kako napraviti nesto u samogradnji.
Hvala unaprijed.
BTW kad si vec u Iraku mogao bi mi uslikat i nekog Strykera MGS  _________________ "If everyone is thinking alike, someone isn't thinking."
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| r.i.s.t.a.
|
Upisano: Pon Stu 03, 2008 11:21 pm Naslov poruke: |
|
|
| CROtale Napisao/la: | BTW kad si vec u Iraku mogao bi mi uslikat i nekog Strykera MGS  |
Ha, nema šanse. Za 6 meseci u Iraku nisam video ni jedno jedino vojno vozilo. A ni vojnika, osim par Kurda pešadinaca.
Kod mene je južnokorejska vojna baza, a oni se skoro uopšte ne viđaju po ulicama. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| CROtale
|
Upisano: Pon Stu 03, 2008 11:26 pm Naslov poruke: |
|
|
Saladin je sasvim dovoljan ako uspijes ponovo doci do njega. Strykera se moze naci po netu a Saladina rijetko a i ne vidi se to sto bi meni trebalo. _________________ "If everyone is thinking alike, someone isn't thinking."
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| r.i.s.t.a.
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|