Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| potez XXV
 | | Član od: 03 Svi 2006 | | Poruke: 854 | |
|
Upisano: Pet Ruj 05, 2008 12:15 am Naslov poruke: Anatra DS Anasal |
|
|
Pozdrav
Zamolio bih sve one koji imaju kakav podatak o sluzbi ovih zrakoplova u Austro-ugarskoj (kasnije Jugoslaviji) da to priloze (ako nije problem) u ovoj temi.
Ja sam za sada uspio naci sljedece:
"In March 1918 Odessa was taken by Austro-Hungarian forces, and in May Austrian government ordered 200 Anasals, as Anatra C.I, for training and observation. 114 were received by the Austrians by September 1918, some half was given to training units before the end of World War I."
"Anatra DS Anasal
About ten Anatra DS Anasal were made flyable from the several dozen airframes captured by the Serbian Army in 1918. There aircraft were former K.u.K. Luftfahrttruppe aircraft, designated Anatra C.I Ba.010 in that service, and not in very good condition. Many were struck off charge or reduced to spares. 160 hp Salmson 9U engine. Used in the reconnaissance role but rarely flown. Withdrawn from service in 1925."
Citajuci malo po internetu, vidim da je bilo razlicitih verzija Antra Anasala (zbog razlike u pogonskim motorima).
Da li je Austro-ugarska imala vise verzija (DS i DSS) pa je kasnije u Jugoslaviji osposobljena samo DSS verzija (sa snaznijim motorom)?
Zanimala bi me, ako je netko upucen u ovu tematiku, tocna podjela Anatri po tipu?
I par profila koje sam uspio pronaci:
Hvala! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Ruj 05, 2008 1:06 pm Naslov poruke: |
|
|
Nemam baš nešto podataka o ovom avionu, tek poneka fotka, no sigurno su postojala dva tipa, ako čemo po namjeni, prvi je izviđač i to večina napravljenih Anatri, a drugi je sa dvostrukim komandama i ti su bili čisto školski, njih je napravljeno 25. Nemam podatak dali je bio i drugačije označavan. Uglavnom, evidencijske brojeve su dobivali od 010.01-010.200. Poznato je da je 20 kom. registrirano od 07.51-07.71 (moguče da se radi o trenerima), a večina od 010.01-010.141. Također pojavljuje se i nekoliko podataka o broju proizvedenih.
Podatak što si ga i sam pronašao o tipu motora je točan za DSS varijantu (Salmson 9U od 160 KS), no osnovna varijanta DS je imala Salmson D9 od 150 KS. Nažalost nekoliko različiti podataka postoji o nazivima motora, tako da se isprepliču i snage motora, sad što je stvarno točno neznam.
Anasalji su u A-U zrakoplovstvu korišteni pri Fleks 3, 4, 9, 10, 11, 13 i 15, te nakon rata osim Srbije i kasnije Kraljevine, i u Češkoslovačkom i Mađarskom Crvenoma zračnom korpusu. Nekoliko su zarobili rusi, ali su večinu boljševici zapalili.
Fotka iz ranijega perioda, w/n 832, Flep 4
...posljeratna fotka, vidljivi su još zaostali novi Balken križevi, pored su francuski i češkoslovački(novooformljeni) vojnici
...jedan od posljeratnih češkoslovačkih Anasalja, još su na njemu stari ev. brojevi, ispod vidljivih ranih ČS rondela su križevi poput onih na predhodnoj fotki. W/n 010.21
...također posljeratni čeh,w/n 010.106
Nemam ništa podataka o upotrebi u Kraljevini. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
 | | Član od: 23 Stu 2005 | | Poruke: 1886 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Ruj 06, 2008 7:31 am Naslov poruke: |
|
|
Ova KSHS Anatra DS (ili C.I Ba.010, kak hoćeš), evid.br. 010.082, srušila se 08.09.1921. u Dunav kod Novog Sada. U avionu su bili Srećko Šitnik i Vilim Radnički. Mislim da su i poginuli u ovoj kraksi, ali nemojte me držati za riječ. Moguće je da je to bilo i 08.11.1921. jer se negdje spominje i taj datum, odn. da su tog dana dvojica avijatičara poginula na Anatri isprobavajući novo pogonsko gorivo za motor.
Inače, u litaraturi se spominje da su Srbijanci zaplijenili čak i oko 50-tak zrakoplova ove vrste, a koji su potpali pod novoformirano KSHS zrakoplovstvo. Međutim mnogi su odmah demontirani i spakirani u hangare, a ubrzo i otpisani odn. otišli u rashod, jer piloti baš i nisu voljeli ovaj avion i to naročito zbog problema s motorom Salmson od 160KS (znao se zapaliti u zraku i sl).
Dalje se navodi da je 10-tak Anatri ipak bilo u službi od 1921-1923, uglavnom se letjelo u N.Sadu (škola) i nešto manje u Zagrebu, a posljednji let istim je zabilježen 1925.
Koristim priliku i da zamolim nekog od starijih forumaša koji su skupljali češki "HPM" časopis, da prekopaju malo po starijim brojevima i nađu broj 10/93 jer je u njemu navodno objavljena fotka Anatre u službi zrakopl. KSHS i to navodno fotografirano baš u Zagrebu, te je poskenira i stavi ovdje. Unaprijed hvala.
Btw., zakaj ovo nije pod rubrikom hrv. povijesti? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dr. vlado
| | Član od: 12 Ožu 2008 | | Poruke: 1411 | |
|
Upisano: Sub Ruj 06, 2008 10:28 am Naslov poruke: |
|
|
Pozdrav ekipi!
Evo mali doprinos ovoj super temi i od mene
Dvije fotke i profil Antre iz "K.u.K. Luftfahrttruppe"
Ako ne pomogne, bar nece smetati...  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomica
| | Član od: 16 Sij 2007 | | Poruke: 51 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Ruj 07, 2008 3:32 pm Naslov poruke: |
|
|
Imam nekoliko vlastitih fotki Anatre u naoružanju RZ KSHS. Većina ih je snimljena one zgode koju spominje Prelude. Prilikom probe "amerikanskog benzina" koja očito nije dobro završila. Pokazat ću vam dvije fotke s vađenja primjerka br. 010.082 koji je stradao padom u Dunav blizu željezničkog mosta kod Petrovaradina 1921. godine. Čitav avion je obojan o svijetlosivu boju. Na krilima i trupu nema rondela. Jedino na trupu ima dijagonalne pruge u bojama državne zastave: plavo-bijelo-crveno. Kormilo pravca je također u bojama državne zastave.
Treća fotka prikazuje Anatru u letu iznad Novog Sada prema Petrovaradinu. Ona pak ima rondele na krilima i na trupu te državnu zastavu na repu. Fotka je nastala nešto ranije, oko 1919. ili 1920.
O Anatrama imate malu ali preciznu raspravu Ognjana Petrovića u Letu br.2. Kako se ovaj topic pretvorio u najopširniji natpis o Anatrama u RZ KSHS mislim da bi bilo dobro da netko scenira čitav natpis radi cjelovitijeg pokrivanja ove teme.
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Supercuber
 | | Član od: 20 Ožu 2006 | | Poruke: 264 | |
|
Upisano: Ned Ruj 07, 2008 4:23 pm Naslov poruke: |
|
|
Dimitrij Tjunikov, krajnje desno, Zagreb 1921
Source HiPM |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|