Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

HITNO !!! - Boca za kompresor ???

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Airbrush - zračni kist
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
vpradic

Član od: 03 Ruj 2008
Mjesto: Nis
PorukaUpisano: Sri Ruj 03, 2008 1:01 pm    Naslov poruke: HITNO !!! - Boca za kompresor ??? Citiraj ovaj komentar

Postovane kolege maketari,

Ovih dana pribavljam delove za izradu homemade kompresora od frizidera. Nedoumica koju imam glasi: Koliku bocu staviti ???

To ce biti moj prvi kompresor i nameran sam da ga uradim kvalitetno i da mi traje dugo vremena.

Znam da ima puno topika na temu homemade kompresora ali nigde se ne pominje optimalna velicina boce. Svi kazu "najmanje 5 litara", ali niko ne kaze koliko litara najvise.

Puno sam citao o takvim kompresorima, i ovde i na internetu uopste, ali niko ne pominje optimalnu velicinu boce. Zbog toga molim sve koji imaju nekakvog iskustva sa ovakvim kompresorima da mi pomognu.

Majstor koji mi sklapa kompresor mi nudi bocu od freona zapremine 13,5 l. Da li je prevelika? Da li da odaberem neku manju?

Kako velicina boce itice na protok vazduha? (Voleo bih da imam dobar pritisak kao i veliki protok vazduha)

Molim vas da mi odgovorite sto pre jer mi majstor ovih dana namerava zavrsiti montiranje kompresora pa sam u prilicnom vremenskom tesnacu!

Unapred zahvaljujem.

Pozdrav!
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
von Stuck
Administrator
Član od: 08 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Ruj 03, 2008 1:08 pm    Naslov poruke: Re: HITNO !!! - Boca za kompresor ??? Citiraj ovaj komentar

13,5 litara će biti dovoljno. Cool
Natrag na vrh
veliko_pile

Član od: 26 Svi 2008
Mjesto: Rijeka
PorukaUpisano: Sri Ruj 03, 2008 1:13 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

hey, ovako. Ja sam koristio bocu od aparata za gasenje, velicina oko 70 cm...neznam koliko ima litara zapremine. Moras pazit na velicinu boce, nemozes stavit boca od 13,5L ako imas motor od frizidera koji su ti inace 100W...to ce ti punit pola sata... i dugo ce mu trebat za doc do nekih 4 bara.

Ako imas motor od neke friziderusine Very Happy onda mozes i vecu. Meni je bocu od aparata za gasenje, motor od obicnog frizidera napunilo do 4 bara u 10 min. pa sada ti razmisli...

Pogledaj ovdje malo ako zelis:

http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=9582
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail MSN Messenger
Reaper

Član od: 07 Ruj 2006
PorukaUpisano: Sri Ruj 03, 2008 1:17 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Velicina boce ti nema nikakve veze sa pritiskom i protokom zraka..... Mislim da ne postoji "optimalna velicina", kao takva, sve zavisi od nekoliko faktora....

Prvo i osnovno, sto je boca veca, duze vremena ti traje punjenje, ali isto tako imas duzu autonomiju rada, odnosno zalihu stlacenog zraka, bez potrebe da motor kompresora radi. Manja boca = krace vrijeme punjenja, ali i manja autonomija rada....

Ok, znam da je ovo gore otkrivanje tople vode, pisem nesto sto je opcepoznato.....

Ali.... postavi si pitanje sto najcesce farbas, koliko ce to velike povrsine biti, dali ces raditi jednobojne stvari, maskirne sheme, koliko cesto ces farbati (par sati dnevno, jednom tjedno, mjesecno)....sto vec.... pa si prema tome prilagodi kompresor. Dali imas mjesta, jer sto je veca boca, cijela skalamerija zauzima vise prostora....

Kod mene ti je situacija ovakva - boca je zapremine 6 litara. Maximalni pritisak 8 bara. Radni pritisak na izlazu (ab-u) mi je maksimalno 2 bara, najcesce se to vrti oko 1, do 1-5 bara..... Znaci, nemam nikakve potrebe da pustim i cekam da se postigne pritisak od 8 bara, vec gasim kompresor na cca 4 bara. To u kombinaciji sa 6 litara mi daje sasvim dovoljno pritiska da farbam, isprobavam, cistim ab, i jos ostane dovoljno zraka u boci, bez potrebe da ponovno tijekom rada palim kompresor. Iznimka su neka shejdanja, zahtjevna farbanja, nesto sto traje duzi vremenski period, onda po potrebi palim kompresor.....

No, mislim da ti se cijela filozofija svodi na ovo: ako ti covjek predlaze tu bocu, , ok, ali probaj vidjeti s njime neku alternativu, odnosno dali bi te sto jeftinije ispalo ako ide manja boca? Ako da, onda mozda bolje da uzmes bocu manje zapremine, pa ustedis nesto, ili jos bolje taj "visak" preusmjeris mozda u kakav bolji filter, filter za vlagu ili nesto od "dodatne opreme". Ako cijena ostaje ista, nemas nikakvog razloga (po meni) ne uzeti tu predlozenu varijantu....

-=Für immer Minderheiten=-
Natrag na vrh
vpradic

PorukaUpisano: Sri Ruj 03, 2008 2:25 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

E pa ovome se nisam nadao! Svaka cast na brzim odgovorima, momci!

Veliko_pile, detaljno sam proucio ovaj link vec odavno. Mislim da cu imati neki prosecan motor... Inace, ovaj tvoj kompresor super izgleda, svaka cast!

Najcesce cu farbati makete aviona, to mi je za sada najprivlacnije. Ali, mozda ce sluziti jos necemu, videcemo...

Covek koji mi pravi kompresor je stari prijatelj moga oca, preko 30 godina se bavi popravkom frizidera i zamrzivaca. Nece mi naplatiti verovatno nista od onoga sto ima (ruke, boca, motor, creva...) ali cu morati da kupim ostatak delova. Dakle, nije novac nikakav problem, cak sam u mogucnosti da biram bocu od PP aparata. Problem je moja nedoumica oko velicine iste...

Poznato mi je da sto je veca boca motor se radje pali i obrnuto. Ali ne bih da mi motor na kompresoru radi sat vremena pre nego sto postigne zeljeni pritisak za rad sa AB. A isto tako ne bih ni da mi se motor ukljucuje na 5 minuta tokom farbanja makete.

Razmisljao sam o nekoj varijanti izmedju 5 l i 13,5 l; znaci nesto oko 9, 10 l. Sta mislite o tome?

Jos jedanput vam svima najlepse hvala na brzim odgovorima!!!

P.S: Jos popodne idem kod majstora tako da je ovo "HITNO !!!" u naslovu zaista opravdano...

Pozdrav!
Natrag na vrh
Reaper

Član od: 07 Ruj 2006
PorukaUpisano: Sri Ruj 03, 2008 2:41 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

vpradic Napisao/la:
ERazmisljao sam o nekoj varijanti izmedju 5 l i 13,5 l; znaci nesto oko 9, 10 l. Sta mislite o tome?

A receno ti je sve u gornjim postovima...... Mislim, mi stvarno neznamo kakav tocno ce on motor staviti, kako ce cijeli sklop podesiti i slicno, ako je covjek majstor sa dugogodisnjim iskustvom, onda se pouzdaj u njega, da zna sto radi i da ce posao odraditi kako treba. Ako je obiteljski prijatelj, onda se pouzdaj i u to da ti nece podvaliti nesto, sklepati samo da ti pokupi pare, vec da ce naci neki optimalni odnos da bi stvar sljakala....Cemu komplicirati?

-=Für immer Minderheiten=-
Natrag na vrh
vpradic

PorukaUpisano: Sri Ruj 03, 2008 3:13 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ma ne sumnjam ja u majstora. Ali on nikada nije radio sa AB, pravio je neke kompresore stomatolozima...

A ja sam zeleo cuti iskustva, potrebe i savete ljudi koji su bojili makete homemede kompresorima, a sve vezano za velicinu boce.

Pozdrav svima!
Natrag na vrh
hemza

Član od: 06 Ožu 2008
PorukaUpisano: Čet Lis 09, 2008 11:30 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja radim kompresore i u njih stavljam bocu do 2 litre,motor od frižidera,tlačnu sklopku i regulator zraka sa isušivačem.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Airbrush - zračni kist Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma