Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Josip
 | | Član od: 25 Tra 2008 | | Poruke: 632 | | Mjesto: Ljubljana |
|
Upisano: Pet Jul 11, 2008 10:46 pm Naslov poruke: |
|
|
Ti si "maketar naivac" baš kao i oni hrvatski slikari naivci svjetske slave  _________________ Live & let die |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| ares212
| | Član od: 08 Lip 2008 | | Poruke: 378 | |
|
Upisano: Ned Jul 13, 2008 12:13 pm Naslov poruke: |
|
|
e a kako si nabavio ove slike na zidu
pretpostavljam nabavio slike u nekom časopisu i uramio ili .... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5420 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Jul 13, 2008 12:57 pm Naslov poruke: |
|
|
Zbilja si nevjerovaran ! Ja ti se divim i na idei i izradi ! Za ovo treba imati i smisla, volje, znanje i dobre prstiče! Za sobaricu nađi neki skriveni kutak dvorca ,gdje klinac nebu skužil  _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Igor_A.
 | | Član od: 03 Tra 2008 | | Poruke: 307 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Jul 13, 2008 5:03 pm Naslov poruke: |
|
|
| ares212 Napisao/la: | e a kako si nabavio ove slike na zidu
pretpostavljam nabavio slike u nekom časopisu i uramio ili .... |
Pa sa slikama je prilično jednostavno, recimo na Googleu postaviš upit "oil painting" postaviš tražilicu na "Web-Slike-Grupe-Imenik-Kalendar-Gmail-više" i za čas imaš hrpu slika, odabereš koje su ti zgodne, klikneš na njih da se otvore, odabereš opciju "Prikaži sliku u izvornoj veličini", a onda desni klik miša i "Save Image As". Poslije insertiram sliku u AutoCad pomoću naredbe "Insert-Raster image", onda ju sa naredbom "Scale" dovedem na veličinu koja mi odgovara i isprintam na printeru, okvire sam izradio od Fimo mase. Puno veći izazov je bio postaviti osvjetljenje u dvorcu, ali imao sam pomoć kolege koji se kuži u struju, pa je on pomoću svojih instrumenata izmjerio optimalni napon na jednoj od žaruljica, onda je izračunao da za mrežni napon od 230V trebam serijski spojiti 46 onih manjih žaruljica za bor, kako nebi morao koristiti ispravljač za struju, tako da je unutar dvorca razvučeno 46 malih lampica spojenih u seriju koje rade na 220-230V.
Igor_A.: poruka promijenjena dana: Ned Jul 13, 2008 10:51 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| ares212
| | Član od: 08 Lip 2008 | | Poruke: 378 | |
|
Upisano: Ned Jul 13, 2008 5:19 pm Naslov poruke: |
|
|
| zanimljivo |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Mayday
 | | Član od: 18 Lip 2008 | | Poruke: 69 | | Mjesto: Dubrovnik |
|
Upisano: Ned Jul 13, 2008 5:32 pm Naslov poruke: |
|
|
bravo
orginalna ideja
čista 5-ica  _________________ Fire! fire! mayday! mayday! we're going down! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vukii
 | | Član od: 30 Pro 2006 | | Poruke: 202 | |
|
Upisano: Ned Jul 13, 2008 6:32 pm Naslov poruke: |
|
|
stvarno super,kak delaš stom Fimo-masom ? Ukratko objasni ,alati prirućni
onak"seljački" kak si za slike! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Igor_A.
|
Upisano: Ned Jul 13, 2008 7:35 pm Naslov poruke: |
|
|
| vukii Napisao/la: | stvarno super,kak delaš stom Fimo-masom ? Ukratko objasni ,alati prirućni
onak"seljački" kak si za slike! |
Pa nema tu neke velike mudrosti, osim što imam istrenirane prste i smisla za modeliranje, a od alata najviše koristim nokte, ponekad čačkalicu ili iglu. Prvo izradim noge, u svakoj nozi je komadić tanke žice, radi armature, da se noge ne saviju dok ih pečem, onda na pečene noge dodam torzo sa rukama, za izradu dijelova odjeće koristim trakice koje izrežem od tanko razvaljanog Fima, na kraju dodam glavu koju prije pečenja zalijepim pomoću super ljepila u gelu, i to je uglavnom to. Samo, ja sam od malena modelirao svoje vojnike, prvo od Plastelina, a sada od Fimo mase, i trebale su mi godine da razvijem svoju vještinu, tako da ako netko pokuša, pa mu ne ide, nek se zbog toga ne uzrujava, možda bi za početak trebalo pokušati sa malo krupnijim mjerilom, recimo 1:35 ili 1:16. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vukii
|
Upisano: Pon Jul 14, 2008 11:43 am Naslov poruke: |
|
|
| pečeš u rolu,kolko dugo? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Igor_A.
|
Upisano: Pon Jul 14, 2008 12:04 pm Naslov poruke: |
|
|
| vukii Napisao/la: | | pečeš u rolu,kolko dugo? |
Pa na svakom pakiranju Fimo mase stoje upute da se peče 30min na 130C, ali ja obično pečem kraće, računam figurice su sitne, pa im ne treba tako dugo, tako da ja obično pečem 15-20min. Inače, s obzirom da često pečem, nabavio sam mini pećnicu, koja je veličine prosječne mikrovalne pećnice, a prednosti su što se brzo zagrije, samim tim štedim struju i vrijeme. Tako da nisam primjetio da je često pečenje drastičnije utjecalo na potrošnju struje. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vukii
|
Upisano: Pon Jul 14, 2008 4:10 pm Naslov poruke: fimo |
|
|
nisam još nabavil masu,videl sam u Cemaco prko net-a 13,5 kn 56grama!
Koju preporučaš- koristiš ima "soft""classic""efetca" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Igor_A.
|
Upisano: Pon Jul 14, 2008 5:29 pm Naslov poruke: Re: fimo |
|
|
| vukii Napisao/la: | nisam još nabavil masu,videl sam u Cemaco prko net-a 13,5 kn 56grama!
Koju preporučaš- koristiš ima "soft""classic""efetca" |
Moje iskustvo je da je najbolje kombinirati "Soft" i "Classic". "Soft" se relativno lako razmekša, ali onda, s obzirom da ja radim sa prstima, nakon određenog vremena postane premekan za obradu, a "Classic" je opet dosta tvrd, pogotovo ako duže stoji, pa se zna i mrviti. Zato je dobro uzeti dva paketić u istoj boji(npr. bijela, crna, crvena i smeđa, su boje koje često koristim, a mogu se naći i u "Soft" i u "Classic" varijanti), jedan paketić "Softa" i jedan "Classica" pa onda pomješati pola pola, pa onda vidiš kad malo odstoji, ako zaključiš da je pretvrdo, dodaješ po malo "Softa" i obratno. Što se tiče varijante "Efecta", mislim da tu spada nekoliko metalnih boja (zlatna, srebrna, bakrena) i onda razne kombinacije standardnih boja sa dodatkom raznih šljokica. Ove metalne su dosta zgodne, i ja ih koristim, a one druge, sa šljokicama, su namjenjene prvenstveno za izradu nakita i njih ne koristim. Postoji još i tekući Fimo,on je proziran i nešto je skuplji, uzeo sam ga za probu, ali mu još nisam našao pravu namjenu, zasada ga koristim za izradu stražnjih prozorčića na ceradama mojih automobila, kao što su Kubelwagen i Horsch. Inače, ovaj tekući Fimo je nakon pečenja poput nkakve prozirne i elastične plastične folije, "Soft", "Classic" i "Efecta" su nakon pčenja tvrdi i razlika je samo u tvrdoći prilikom modeliranja, kad se ispeku nema razlike. Važno je za napomenuti da Fimo treba staviti u pećnicu tek kada se pećnica ugrije na 130C, ako se stavi prerano, onda se djelimično rastopi prije nego što se ispeče, pa onda dobije "staklen" odnosno nekakav "sjajan" izgled. Isto tako važno je da temperatura ne bude veća od 130C jer se može dogoditi da Fimo izgori (ovo sam čuo iz tuđih iskustava, meni se nije dogodilo). Zato je dobro, kad se jednom podesi temperatura i pećnica se ugrije, prvo za probu ispeći nekakav mali komadić, da se nebi dogodilo da propadne nešto u što je uloženo dosta truda. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vukii
|
Upisano: Uto Jul 15, 2008 10:44 pm Naslov poruke: |
|
|
| fala ti na iscrpnim informacijama |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| tomy1999
 | | Član od: 02 Lis 2008 | | Poruke: 28 | | Mjesto: PODTUREN |
|
Upisano: Sub Stu 15, 2008 1:39 pm Naslov poruke: |
|
|
ovo je stvarno odlično napravljeno! _________________ Ništa nije toliko savršeno da ne bi moglo biti savršenije |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Igor_A.
|
Upisano: Sub Pro 04, 2010 11:42 am Naslov poruke: |
|
|
Nedavno sam 'pospremao' hard disk na račinalu, pa sam pronašao ovaj video zapis iz vremena kada sam izrađivao ovu maketu, uplad-ao sam ga na YouTube kako bi ga mogao podjeliti sa prijateljima, pa ću i ovdje staviti link...
http://www.youtube.com/watch?v=1wAlwXrjl5U
Nadam se da da mi nećete previše zamjeriti što sam se tek sad sjetio .
Dodao sam i valcer kao zvučnu kulisu... _________________ moje 360 panorame |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|