Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

santa maria
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveni brodovi i plovila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
turky-ri

Član od: 08 Lip 2008
Mjesto: Rijeka
PorukaUpisano: Pet Lip 20, 2008 10:22 pm    Naslov poruke: santa maria Citiraj ovaj komentar

Santa Maria napravljena prije kojih 18-ajstak godina (prvi drveni jedrenjak iz moje radionice) iz kita kupljenoga u nekadašnjoj "narodnoj tehnici"
Kao što se i vidi potrebno bi bilo jedno dobro čišćenje !

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
AleksandarMorozov

Član od: 03 Stu 2006
Mjesto: Petrova rupa
PorukaUpisano: Sub Lip 21, 2008 11:35 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

1483???
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Miros

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: Osijek/Tenja
PorukaUpisano: Sub Lip 21, 2008 12:04 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pa sad baš ti moraš sve vidit Rolling Eyes možda je brod napravljen desetak godina ranije Wink
AleksandarMorozov

Član od: 03 Stu 2006
Mjesto: Petrova rupa
PorukaUpisano: Sub Lip 21, 2008 12:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Priznajem...nisam poznavatelj...a gledajući na taj način...hm...pa da...u tom povijesnom trenutku s onakvim državnim budžetom (tankim) uz onoliko protivnika ideje da je zemlja okrugla...hm, hm...ni ja ne bih onom luđaku dao 3 NOVA broda. Wink
Natrag na vrh
Josip

Član od: 25 Tra 2008
Mjesto: Ljubljana
PorukaUpisano: Sub Lip 21, 2008 12:29 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Svaki ručni rad, a pogotovo u drvu iznimno cijenim Exclamation
Naravno, gledano sa iskusnim očima ima tu grešaka i sl. ali je ovo još uvijek nepogrešivo Santa Maria.

Hvala ti, da si ga pokazao Smile

Josip
turky-ri

PorukaUpisano: Sub Lip 21, 2008 1:58 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

AleksandarMorozov Napisao/la:
1483???

tako su naveli u kitu !
Natrag na vrh
Alaska

Član od: 08 Svi 2007
Mjesto: Njemacka
PorukaUpisano: Sub Lip 21, 2008 8:03 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Gdje nam je sad "Narodna tehnika"...
turky-ri

PorukaUpisano: Sub Lip 21, 2008 9:52 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Alaska Napisao/la:
Gdje nam je sad "Narodna tehnika"...

Kolko znam butiga je još uvijek tamo samo što to nema više nikakve veze sa nekadašnjom n.t. ! ni po asortimanu a ni po imenu ! Šteta !!!! Ostao nam Zagreb i Trst !
Natrag na vrh
slider
Gost
PorukaUpisano: Ned Lip 22, 2008 4:58 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

hvala, hvala, hvala na ovim slikama.....moja je napravljena 1983, i poklonjena je , i nikad ju nisam vise vidio....a kamoli poslikao......
budi sjecanja....
hvala
Natrag na vrh
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Ned Lip 22, 2008 7:50 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

AleksandarMorozov Napisao/la:
Priznajem...nisam poznavatelj...a gledajući na taj način...hm...pa da...u tom povijesnom trenutku s onakvim državnim budžetom (tankim) uz onoliko protivnika ideje da je zemlja okrugla...hm, hm...ni ja ne bih onom luđaku dao 3 NOVA broda. Wink

Definitivno nije dobio tri nova broda.
Ne da mi se pisat, pa evo jedan mali copy-paste:

"The Santa María was the largest of the three ships used by Christopher Columbus in his first voyage across the Atlantic Ocean in 1492. Her master and owner was Juan de la Cosa.

The Santa Maria was a small carrack, or "Nao" about 70 feet long, and was used as the flagship for the expedition. She carried 40 men.

The other ships of the Columbus expedition were the caravel-type ships Santa Clara, remembered as the Niña ("The Girl" – a pun on the name of her owner, Juan Niño) and Pinta ("The Painted" – this might be a reference to excessive makeup. All these ships were second-hand (if not third or more) and were never meant for exploration.

The Santa María was originally named La Gallega ("The Gallician"), probably because she was built in Galicia. It seems the ship was known to her sailors as Marigalante, literally "Dirty Mary". Bartolomé de Las Casas never used La Gallega, Marigalante or Santa María in his writings, preferring to use la Capitana or La Nao. "

Znači, brod je vjerojatno i postojao 1483, ali se tada nije tako zvao.

A što se tiče eventualnog izgleda makete, tj. povijesne autentičnosti,
evo još jedan mali citat:

"The Santa María was the slowest of Columbus' vessels but performed well in the Atlantic crossing. She ran aground off the present-day site of Môle Saint-Nicolas, Haiti on December 25, 1492, and was lost. Timbers from the ship were later used to build Môle Saint-Nicolas, which was originally called La Navidad (Christmas) because the wreck occurred on Christmas Day.

No authentic contemporary likeness of any of the three ships of the Columbus expedition is known to exist. Several replicas of the Santa Maria have been built, all based solely on conjecture."
vedro
Gost
PorukaUpisano: Pet Jul 11, 2008 3:42 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

I lov the smelll of the Drvofix in the Morning.....nothing in the world smells like that Evil or Very Mad

Jako lipo zgledi, samo ga ti počisti, smjesti u neku stakle4nku i izloži, imaš šta lipo pokazat Very Happy
Natrag na vrh
Bruce

Član od: 08 Ruj 2009
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Uto Ruj 08, 2009 12:13 pm    Naslov poruke: Re: santa maria Citiraj ovaj komentar

turky-ri Napisao/la:
Santa Maria napravljena prije kojih 18-ajstak godina (prvi drveni jedrenjak iz moje radionice) iz kita kupljenoga u nekadašnjoj "narodnoj tehnici"

Imaš još kojim slučajem nacrte od toga? Very Happy
Natrag na vrh
turky-ri

PorukaUpisano: Uto Ruj 08, 2009 6:07 pm    Naslov poruke: Re: santa maria Citiraj ovaj komentar

Bruce Napisao/la:

Imaš još kojim slučajem nacrte od toga? Very Happy

Sorry ! ali "mlado ludo" bacilo nacrte nakon što sam napravio maketu ! Embarassed Sad
Natrag na vrh
slider
Gost
PorukaUpisano: Uto Ruj 08, 2009 8:11 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ja mlad i lud posudil, i nikad ih ne dobil nazad....... Sad
Natrag na vrh
turky-ri

PorukaUpisano: Sri Ruj 09, 2009 12:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ako te može utješiti imam nacrte od pinte i nine (amati) koje sam dobio od kolege maketara ! Ako ti paše pošaljem ti ! Wink
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveni brodovi i plovila Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma