Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Dornier Do-D, 1/72
Idi na stranicu 1, 2, 3  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
dr. vlado

Član od: 12 Ožu 2008
PorukaUpisano: Pon Lip 16, 2008 8:03 pm    Naslov poruke: Dornier Do-D, 1/72 Citiraj ovaj komentar

Pozdrav cijeloj ekipi!
Poslije nekoliko godina trazenja bilo kakve makete ovog aviona, zakljucio sam da mi ne preostaje nista drugo nego da uradim jedinu koja za sad postoji u 1/72 - marke "dr. vlado"...hocu reci - "uradi sam", "scrach", "samogradnja"... kako god to nazvali Wink

Pocelo je ovako : skupljanje crteza i fotki po internetu (najvise to, jer knjiga nisam nasao). Kopija orginalnog plana, dovedena u mjerilo na kopirki u uredu...

Sljedeci korak - skupljanje materijala - kutije od sladoleda, nekakvi plasticni poklopci (naravno, ne moze ni svaka plastika... Rolling Eyes ).
I naravno, nezaobilazni "evergreen styrene sheets"...

Poceo sam sa krilima. Slojevi balze od 2 mm da daju cvrstinu i da smirglanjem dobijem profil krila - u 1/72 krilo je debelo 6,5 mm... onda ce doci plastika...

Stranice trupa nakon graviranja i ljepljenja "rebara"...

Vertikalac - ljepljenje rebara...

...i nakon brusenja...

Trup - polako ga sastavljam i pomalo uredjujem unutrasnjost...

Cockpit, sprican osnovnom bojom (mix Revell 45 i 75)

Eto, to je za sad to. Veceras necu nista raditi, utakmice su ( Hrvatska-Poljska, Austrija - Njemacka...), pa cete se malo strpiti, zar ne Wink Very Happy
U svakom slucaju, radovi na Do-D su tek poceli, i svaki savjet, kritika i bilo kakva pomoc su dobro dosli!
Ako budete kao i do sad, ovo ce opet biti jedan "nas", mislim forumski, projekt!

Zivi i zdravi bili!
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
prelude

Član od: 23 Stu 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Uto Lip 17, 2008 12:22 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ma tebe treba izbaciti s foruma ... Laughing
Zbog nabijanja kompleksa ostalima ...
nemam drugo ništa reći za sada - a vjerojatno neću imati ni poslije ...
Ti si Kralj!
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Hurrican

Član od: 28 Lis 2006
Mjesto: CELJE-Slo
PorukaUpisano: Uto Lip 17, 2008 1:01 am    Naslov poruke: ;) Citiraj ovaj komentar

Pa reci mi gje si dobiju tu firmu marke dr:vlado Question Wink

Pa tvoja samogradnja je pohvalna, dobro si počeo,dobra unutrašnjost in krila su mi dobra. imaš ti nade , da postaneš car u maketarstvu. Samo nastavi. Jesi li razmišlao, da sve to što si uradijo napraviš nacrte i jih staviš na papir i napraviš nekakvu shemu rada. Znaš na što mislim Idea

lp
ps-samo ti nastavi.... Wink
http://maketediori.mojforum.si/maketediori-about373.html
Natrag na vrh
Aranza

Član od: 25 Lis 2007
Mjesto: Pula
PorukaUpisano: Uto Lip 17, 2008 8:28 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Vlado što je previše, previše je. Ne samo da su djelovi i detalji na njima precizni već to izvrsno i lijepo izgleda spojeno. Nakon ovih slika dođe mi da se prebacim na kukičanje i vezenje.

Španac
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail MSN Messenger
frka

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Uto Lip 17, 2008 9:42 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pazi, bile su dvije serije Do-D koje su se dosta razlikovale. Prva serija je na donjem dijelu trupa imala utor za torpedo a druga nije. Osim toga dosta primjetno su se razlikovali s boka (bočni profil) tj. donja linija trupa od plovaka prema repu je kod prve serije bila zaobljena, a kod druge ravna. Osim toga okomiti stabilizator sa kormilom smjera je kod prve serije bio od valovitog lima plus dodana vanjska pojačanja, a kod druge nije (samo vanjska pojačanja).
Mogu ti poslati nacrte u Corelu koje sam izradio za knjigu o hidroavijaciji Kraljevine Jugoslavije koja je upravo u tisku (a vidim da žuriš pa će maketa biti gotova prije knjige). Daj mi svoj mail.
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Uto Lip 17, 2008 10:11 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Sve pohvale za samogradnju! Very Happy Sa zanimanjem ću pratiti ovaj tvoj projekt.

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Iwtcha

Član od: 24 Kol 2007
PorukaUpisano: Uto Lip 17, 2008 10:30 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odlično Very Happy , uvijek nas ostaviš bez teksta, stvarno nevjerovatno
Natrag na vrh
Tasma

Član od: 02 Svi 2007
Mjesto: Prigorje
PorukaUpisano: Uto Lip 17, 2008 10:44 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Doktore, sa nestrpljenjem čekamo nastavak. Very Happy
Natrag na vrh
Josip

Član od: 25 Tra 2008
Mjesto: Ljubljana
PorukaUpisano: Uto Lip 17, 2008 11:58 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Junačino Exclamation Shocked

Josip
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Uto Lip 17, 2008 12:44 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Baš me zanima kako ćeš napravit svjećice za motor!? Wink

Ma ti nisi normalan! Very Happy

Svaka čast, nemam riječi. Pivo
dr. vlado

PorukaUpisano: Uto Lip 17, 2008 1:14 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

[quote="frka"]Pazi, bile su dvije serije Do-D koje su se dosta razlikovale. Prva serija je na donjem dijelu trupa imala utor za torpedo a druga nije. Osim toga dosta primjetno su se razlikovali s boka (bočni profil) tj. donja linija trupa od plovaka prema repu je kod prve serije bila zaobljena, a kod druge ravna. Osim toga okomiti stabilizator sa kormilom smjera je kod prve serije bio od valovitog lima plus dodana vanjska pojačanja, a kod druge nije (samo vanjska pojačanja).

Znam za te razlike, zato cu raditi ovu drugu seriju, malo je jednostavnija Wink
Koliko sam vidio na fotkama (sto me u pocetku malo zbunjivalo), bilo je jos razlika, npr. neki su imali i vrata na desnoj strani trupa...
Momci, hvala na podrsci, drago mi je da vam se svidja.
Frka, jedva cekam tvoju knjigu, ne zaboravi da mi rezerviras jedan primjerak, pleas te, nije mi bitno sta kosta Smile Smile
Natrag na vrh
dr. vlado

PorukaUpisano: Uto Lip 17, 2008 8:36 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pozdrav ekipi!
Idemo dalje sa gradnjom Smile
Danas je krilo dobilo gornju oblogu i polako dobijam zeljeni profil. Naravno, ima tu jos brusenja i kitanja i brusenja i...
Nakon sto dobijem taj profil dolazi malo osjetljiviji dio posla kod krila - izvlacenje spruova na potrebnu debljinu i ljepljenje "rebara". Osjetljivo jer ta ojacanja nisu iste jacine - po fotkama se vidi da ide jedno deblje pa dva tanka pa opet deblje i sve tako. Ali o tom kad dodje vrijeme, sad evo krila...

Evo i trenutnog profila

Dok se krilo susi, malo sam bojao kabinu...

Toliko za danas, javicu se opet uskoro, a dotle -
Zivi i zdravi bili!
Natrag na vrh
dr. vlado

PorukaUpisano: Sri Lip 18, 2008 8:52 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pozdrav ekipi!
Nasao sam jednu fotku unutrasnjosti Do-D i odmah vidio sta sam pogresno uradio Mad .

Za sjedala je vec bilo kasno da ih promijenim, jedino sam promijenio upravljace...

Gornja strana trupa prije zatvaranja. Umalo da zaboravim skinuti ljepljivu traku s prozora iznutra...

Zatvoren trup prije brusenja i daljeg detaljiranja

Dosta za ovaj put Wink Javicu se kad opet nesto uradim

Zivi i zdravi bili!
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Čet Lip 19, 2008 9:30 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mislim da te sjedala ne bi trebala previše zabrinjavati-i tako se gotovo uopće neće vidjeti...

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
hornet

Član od: 17 Lis 2005
PorukaUpisano: Čet Lip 19, 2008 9:43 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

dr. vlado Napisao/la:

Nasao sam jednu fotku unutrasnjosti Do-D i odmah vidio sta sam pogresno uradio Mad .

Za sjedala je vec bilo kasno da ih promijenim, jedino sam promijenio upravljace...
....

E sad si sve pokvario Rolling Eyes Very Happy
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2, 3  Naprijed
Stranica 1/3

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma