Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Za Aleksandra Morozova
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Tema je zaključana od strane administratora    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945.
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Josip

Član od: 25 Tra 2008
Mjesto: Ljubljana
PorukaUpisano: Pet Lip 13, 2008 4:20 pm    Naslov poruke: Za Aleksandra Morozova Citiraj ovaj komentar

Famozni govor kapetana Luke Đuraškovića a.k.a. "brkate majorčine", komandira 1. čete 40. pješačkog puka za vrijeme mobilizacije uz italjansku granicu, maja 1940, koji je zbog prisustva stranih diplomata i ljute retorike uzrokovao u diplomatskom sporu između Jugoslavije i Italije:

"Slusaj amo! Mi zivimo u ozbiljno doba i svaki od vas znade zasto ste tu. Svi ste skoro vec stariji i zenjeni ljudi, vi citate novine, jeli tako. Ako nam ko pruzi rat, jebo ga otac, mi cemo ga prihvatiti i ratovati. U tom slucaju, jebo mu pas mater, morali bi mi da primimo borbu, pa makar svi izginuli. To bi bilo od nas casno, je l' tako! Nasi susjedi Talijani, e to su kurve jedne. Oni, jebo im pas mater, boje se ratovanja, a hoce da dobiju zemlju bez krvi. Oni, fukare jedne, kazu da imaju pravo na Dalmaciju. Jeste, dobice, ali kurac! Je l' tako? A zar mi nemamo pravo na Trst, Istru i druge nase krajeve?! Pa dabome da imamo!

Sada se prave prijatelji, a sutra napali bi nas, kurve jedne! Jel vam je to jasno! Jebo jim pas mater, samo neka dodzu, poslacemu jih u pizdu materinu!/

/Drugo: mi, juzni Sloveni, bili smo i jesmo najbolji vojnici Evrope. Je l tako? Dabome da je tako i tako treba da bude! Musolini je dosta ucinio za Italiju. On je mnogo dao Italijanima ali ih nikad nece naciniti hrabrima, makar im kurac dao, nece moci da im da srce junacko. Je l tako? Je l vam jasno? E drugo kazu Talijani. Oni vele: kod nas je sve motorizovano. Nasi su mitraljezi FIAT, nasi su tenkovi FIAT, nasi su avioni FIAT i sta sve ja znam u picku materinu. Znamo mi to, ali je u njih i srce FIAT, jebo jih sveti Jeronim na nebu. Samo ima jedno: ni nas ne znaju, picka im materina! Je l tako? Dabome, bas tako, i tako treba da bude. Drugo: hoce da nam budu kuratori, da garantuju nase granice, pizda im materina! Talijani, i ko zna koji kurci; Nemci, Englezi, Francuzi, Japanci, Kinezi i drugi, pa cak i Drustvo naroda! A sta se nas ticu njihove garancije, pizda im materina!/

/Znamo mi sta su to garancije. Kurac garancije! Jebo im pas mater, garancijsku i kurvarsku!/

/Drugo: Svi vi znate da se nasa vojska najbolje hrani. Je l tako? E, kad je tako, onda hrana treba da bude jos sto puta bolja. Imamo kuvare, jebo im pas mater, jos i ne valjaju. Pa dobro, gde su ti kuvari, jebo im pas mater svima odreda!? Dezurni, deder zovni mi kuvare, pizda im materina!

Pa dobro kuvari, jebo vas sveti Jeronim na nebu, poslacu vas sve da terate mitraljeze u brda, u pizdu materinu, pa da vidimo da li ce hrana biti bolja! Jebo vam pas mater kuvarsku! Je l tako? (kuhar Trobec: "Ali, gospodine kapetane, iz griza se ne more...")/

/- - Kus, nista te nisam pito. Mars u pizdu materinu! Jebo ti pas mater kuvarsku! Kad se raspizdim, pretvoricu te odma u mitraljez. Drugo: Gdje je tu onaj koga su ubile gace! Aj, tu je! E, bas tebe cu poslati na Talijane, jebo te mitroplit! I ti si mi kurcev vojnik! Ubile te gace!/

/Slusaj amo i sta se smejes! Svi vi znate da ima i drugih kojima se hoce nasa zemlja, pizda im materina! Eno, gore one ciganske kurve, kazu da im pripada Srem, Banat i Baranja. Pa dobro, pizda im materina tatarska, sto ne dodzu da uzmu pola Slavonije i Hrvatske, jebali ih njihovi grofovi, jebo pas mater njima i Hortiju. I Telekiju i grofici Marici./

/Drugo: Jel' idete vi onako, preko noci, malo u Domzale? A? Znam vas ja dobro. Sve ja znam, jer tako? E, vidite, to ne sme tako da bude. U nas postoji preki sud, pa tu nema vise sale. Odma te streljaju, jebo te faraon! Da li vi mislite tako? Evo cas ide ti komandir negde tamo u pizdu materinu, vodnici sta ja znam gde, jebo jih Bog, i onako nista ne valjaju, podnarednici sede u kafani, a vi cas u Domzale. Pa ti sad lepo dodzu Talijani, pizda im materina! Kako bi to sve izgledalo! I kako bi nas fino udesili majku im picarosku! Pa to ne sme da bude. Jel vam jasno? Ne moze to tako kod nas da bude, kako je bilo kod Ceha. A, jok!/

/Eto i to su kurve koje se uopste ne bore, nego samo polazu oruzje, kukavice, jebo im pas mater i njima? Pa evo i Poljaci, jebo jih sveti Jeronim, borili se borili, a njihova gospoda ministri cas tup u avione, beze kurve u avionima pravo u Pariz. Nista manje u pizdu materinu, da tamo toboze vladaju, ali samo kome, picka jim majcina! U nas ne sme da bude tako i ne moze da bude tako, naravno./

/Drugo: Nije to sve sto sam vam kazao. Ama svi vi znate, pa vi ste pametni ljudi. Isli ste po svetu i sigurno ste videli lepu varos Temisvar? E vidite kazu Rumuni, jebo ih Bog otac: 'To je nase'! Pa dobro sad, picka mu materina, sta je onda nase!? Za koji smo krasni mi onda ovde i sta mi da branimo, kad nista nije nase!? Pizda im materina! Pa, sta mi placamo toliki porez, kad je ovo tudze?! Je l tako? Onda od nas nece dobiti niko nista./

/Dacemo im kurac tvrd, i to tvrd za mnogo godina. Neka dodzu, ako su junaci, a mi cemo s njim tvrdo, makar svi izginuli! Je l tako?! Je l vam jasno?! E, pa dabome da jeste, jer drugcije ne moze i ne sme da bude!/

/Naravno! A sad vodnice, daj ljudima voljno!"/

Josip

Josip: poruka promijenjena dana: Pet Lip 13, 2008 5:20 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Goran

Član od: 15 Lis 2005
Mjesto: Jastrebarsko
PorukaUpisano: Pet Lip 13, 2008 4:40 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mislim da se ovo moglo riješiti putem PM-a, ma koliko simpatično bilo..

PorukaUpisano: Pet Lip 13, 2008 4:44 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pošto je bilo nekoliko pitanja u vezi tog govora u ranijim postovima ja sam to postavio da vidite sa dobrim namjerama.

Uostalom i to je povijest, zar ne?

Josip
Goran

Član od: 15 Lis 2005
Mjesto: Jastrebarsko
PorukaUpisano: Pet Lip 13, 2008 4:45 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Josip Napisao/la:
Pošto je bilo nekoliko pitanja u vezi tog govora u ranijim postovima ja sam to postavio da vidite sa dobrim namjerama.

Uostalom i to je povijest, zar ne?

Josip

Je, hvala Bogu.. Rolling Eyes
Gost
PorukaUpisano: Pet Lip 13, 2008 5:46 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bome Very Happy
Trogirske su žene nakon pada Austro-Ugarske istjerale iskrcane talijanske vojnike metlama...
Ali baka mi je uvik pričala kako je talijanski vojnik, za razliku od Švabe, uvijek bio kulturan, plemenit, dijelio hranu i cigarete i pokazivao slike žene i djece.
I zato sam uvijek imao simpatije za njih.
Natrag na vrh
Alaska

Član od: 08 Svi 2007
Mjesto: Njemacka
PorukaUpisano: Pet Lip 13, 2008 7:43 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jest, ali su uvijek strijeljali postotno vise zarobljenih partizana nego Nijemci...
AleksandarMorozov

Član od: 03 Stu 2006
Mjesto: Petrova rupa
PorukaUpisano: Pet Lip 13, 2008 7:44 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hm. Ipak mi se čini da je pomenuti brkajlija samo kopirao kapetana Đuraškovića...no, efekat na moral vojnika je, izgleda, bio sličan. Wink

Tko zna kako bi povijest tekla da je sličan efekat postignut kod svih ostalih vojnika, a posebno kod visokog zapovjednog kadra i političkog vodstva kraljevine. Wink
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pon Lip 16, 2008 10:25 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zanimljiv citat. Ovo me podsjetilo na retoriku koje sam se naslušao na vojnom roku u JNA... Rolling Eyes Ovakav govor je zanimljiv isječak vremena koji se često izgubi u faktografskom nabrajanju jedinica, njihove opreme, pokreta, uspjeha ili gubitaka... Ovakav govor je mogao motivirati vojnike, ali nije imao utjecaja na duboku krizu u kojoj je bila Kraljevina Jugoslavija nedugo prije neizbježnog vojnog poraza.

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Josip

PorukaUpisano: Pon Lip 16, 2008 11:32 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Koliko da je god bila trula iznutra, ja mislim, da bi se ipak dobro držala, ako ne i odbranila od napada Italije. Čak bi se i broj defetista i izdajnika smanjio jer mislim, da su se u mržnji ili preziru do Italjana skoro svi slagali.
Lokalni uspjesi protiv Italjana na skadarskom bojištu, kod Rijeke i u SLO nisu bili bez razloga.

Josip

Josip: poruka promijenjena dana: Pon Lip 16, 2008 5:26 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Alaska

Član od: 08 Svi 2007
Mjesto: Njemacka
PorukaUpisano: Pon Lip 16, 2008 12:35 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Protiv Talijana bi se i mornarica borila, ali nisu htjeli doci do kapitulacije...
prelude

Član od: 23 Stu 2005
PorukaUpisano: Pon Lip 16, 2008 1:29 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Josip Napisao/la:
Čak bi se i broj defetista i izdajnika smanjio ...

Izdajnici? Čega? Kraljevine Karađorđije? Nemoj biti smiješan ...
Uz pretpostavku da misliš na Hrvate - koji su jedva dočekali da se ta centralistička žandarska država sasuje ...
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
bosanac

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Pon Lip 16, 2008 2:13 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

prelude Napisao/la:
Josip Napisao/la:
Čak bi se i broj defetista i izdajnika smanjio ...

Izdajnici? Čega? Kraljevine Karađorđije? Nemoj biti smiješan ...
Uz pretpostavku da misliš na Hrvate - koji su jedva dočekali da se ta centralistička žandarska država sasuje ...

Mislim kako ovo prelazi okvire foruma.
No dodao bih kako je mrznja dalmatinaca prema italijanima bila veca od mrznje prema srpskim zandarima.
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Pon Lip 16, 2008 2:41 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dalmatinci ne vole Talijane još od doba venecijanske vladavine i srednjeg vijeka. Nitko ne voli one koji ti nameću svoju "kulturu" batinama, nametanjem stranog jezika, ricinusovim uljem i naseljavanjem svog stanovništva na tvoju djedovinu uz obilnu eksploataciju prirodnih resursa...Nakon pada Kraljevine Jugoslavije, dogodila se još veća katastrofa za Dalmaciju, jer je vodstvo NDH prepustilo gotovo cijeli taj važni teritorij Talijanima. Zato je i partizanski pokret našao toliki broj pristaša i odličnih, motiviranih boraca u Dalmaciji. Ovo sam htio napisati, ali trebam reći i da ova rasprava ide prema off topic politiziranju i da je najbolje da se na ovom završi...

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
bosanac

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Pon Lip 16, 2008 4:36 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Grunf Napisao/la:
Dalmatinci ne vole Talijane još od doba venecijanske vladavine i srednjeg vijeka. Nitko ne voli one koji ti nameću svoju "kulturu" batinama, nametanjem stranog jezika, ricinusovim uljem i naseljavanjem svog stanovništva na tvoju djedovinu uz obilnu eksploataciju prirodnih resursa...Nakon pada Kraljevine Jugoslavije, dogodila se još veća katastrofa za Dalmaciju, jer je vodstvo NDH prepustilo gotovo cijeli taj važni teritorij Talijanima. Zato je i partizanski pokret našao toliki broj pristaša i odličnih, motiviranih boraca u Dalmaciji. Ovo sam htio napisati, ali trebam reći i da ova rasprava ide prema off topic politiziranju i da je najbolje da se na ovom završi...

Grunfe slazem se u cijelosti s tobom.
Natrag na vrh
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Pon Lip 16, 2008 4:47 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Grunf Napisao/la:
Nakon pada Kraljevine Jugoslavije, dogodila se još veća katastrofa za Dalmaciju, jer je vodstvo NDH prepustilo gotovo cijeli taj važni teritorij

Ima u tome još jedna bitna stvar, koju ne znaju ili ne žele znat današnji 'obožavatelji' poglavnika u Dalmaciji.
NDH (poglavnik) nije Dalmaciju 'prepustio' Talijanima, nije ju izgubio u borbi ili mijenjao za neki drugi teritorij ili politički ustupak ili nešto slično.
Oni su Dalmaciju PRODALI Italiji. Za novac. Kao što se prodaje stari auto koji ti više ne treba! I to je razlog zbog kojeg nikako ne mogu shvatit da bilo tko iz Dalmacije može gajit simaptije prema poglavniku i NDH. Ako bilo tko iz bilo koje druge Hrvatske pokrajime ima i najmanji razlog za tako nešto, Dalmatinci nemaju nikakav.

Ajmo završit, nećemo politiku u našu butigu!
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Tema je zaključana od strane administratora    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945. Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma