Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Nekužim???

Započni novu temu   Tema je zaključana od strane administratora    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945.
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Andrej

Član od: 13 Pro 2006
PorukaUpisano: Sub Svi 31, 2008 6:55 pm    Naslov poruke: Nekužim??? Citiraj ovaj komentar

Dali je ovakvo nalaženje uopče bilo moguće????

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Karaya

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: Velika Gorica
PorukaUpisano: Sub Svi 31, 2008 7:40 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Je bilo je moguče.
Sjeti se samo rata u bosni ovog zadnjeg pa što je sve bilo.....
Poky

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sub Svi 31, 2008 8:40 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Sve i svašta je bilo moguče ,svi su sa svima surađivali ,kad im je pasalo , protiv partizana....
Josip

Član od: 25 Tra 2008
Mjesto: Ljubljana
PorukaUpisano: Sub Svi 31, 2008 9:33 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pazi, ne mislim vrijeđati ali ako imaš bar 20g morao bi znati, da se takva žgadija redovito sastajala i slikavala te družno surađivala sa okupatorima u velikim ofanzivama po Bosni.
Uostalom, zar nisu u skorašnjoj pljaćki banke u Splitu neki istaknuti članovi HVIDRE surađivali sa 'ratnim jaranima' sa druge strane?

Josip
prelude

Član od: 23 Stu 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Ned Lip 01, 2008 12:03 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Josip Napisao/la:
Pazi, ne mislim vrijeđati ali ako imaš bar 20g morao bi znati, da se takva žgadija redovito sastajala i slikavala te družno surađivala sa okupatorima u velikim ofanzivama po Bosni.
Uostalom, zar nisu u skorašnjoj pljaćki banke u Splitu neki istaknuti članovi HVIDRE surađivali sa 'ratnim jaranima' sa druge strane?

Josip

Bez vrijeđanja, ali mislim da bi i ti Josipe trebao malo "smanjiti" doživljaj ... Možda vi u Sloveniji gledate drugačije, ali nama ovdje nije niti "zvijezda" ostala u baš sjajnoj uspomeni ... Ni 1945. (a bogami niti ranije nije baš sve bilo tako sjajno i bajno kako smo "učili"), pa tijekom FNRJ/SFRJ, a bogami još manje 90-tih ...
No da ne misliš da upirem i na tvoj "avatar", kaj se mene tiče "maši" čime god hoćeš, to je tvoje (demokratsko(?) i(li) političko) pravo, ali daleko od toga da je sve u životu i politici crno-bijelo ...
Nije da sad natežem za drugu stranu, al imam pravo izraziti i to da mi ide na živce i glorificiranje nečeg što je imalo itekako "crnih" mrlja na ovim prostorima u drugoj polovici proteklog stoljeća ...

I još btw., na više mjesta (foruma) se već raspravljalo i postoje (osnovane?) sumnje da je gore postana fotografija vjerodostojna, što opet ne dovodi u dvojbu činjenicu da je takve suradnje doista bilo, jer su i četnici i ustaše nastojali sasjeći komuniste koji su bile kolovođe NOP-a, dakle sukob je tu bio čisto po "političkoj" liniji ... Što bi rekli čisti građanski rat u tom segmentu.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Josip

Član od: 25 Tra 2008
Mjesto: Ljubljana
PorukaUpisano: Ned Lip 01, 2008 10:31 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zašto bi "smanjio doživljaj"? Pa ja samo iznosim svoje mišljenje o postanoj slici i postavljenom pitanju,
U svoje uskoro 32 g. nakupio sam ja dokumentacije i nagledao se svega i svačega sa teritorija bivše države, da mogu jasno i glasno kazati, da se je takva žgadija (ne, za njih nemam bolji i prikladniji naziv) doista skupljala, sarađivala, potpisivala potvrde o nesmetanju itd. pa bila ova slika lažirana ili ne. Ima njih više od samo ove.
Danas, iako su bili i ostali moralni i povijesni gubitnici i izgubljenci bez šire slike, naravno kod mnogih doživljavaju svoj veliki comeback (da, i u SLO)ali ne u mojim očima.
Druga, crvena strana, bila kakva bila, ipak je svijetlija i jedinstvena pojava (pa makar bila ona kratkog daha) koja je zaista brzo potamnjela ali je još uvijek svijetlija od ovih žgadija na slici.

Uostalom, pokazali su se oni i u ovom, nadam se da posljednjem ratu na ovim prostorima.

Josip

P.S. I još ovo Exclamation
Ti se radije lačaj fotoaparata pa uslikaj i pokaži barem jedan jedini tvoj rad a moj JRV i PVO emblem, slikan na starom JU-52 sa Surčina, pusti na miru, jer ako ne smeta moderatorima, neka ne smeta ni tebe.
Po tebi bi morao sa foruma izbrisati i sve embleme na mojim JRV maketama, zar ne?
potez XXV

Član od: 03 Svi 2006
PorukaUpisano: Ned Lip 01, 2008 12:03 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Citat:
a moj JRV i PVO emblem, slikan na starom JU-52 sa Surčina, pusti na miru, jer ako ne smeta moderatorima, neka ne smeta ni tebe.
Po tebi bi morao sa foruma izbrisati i sve embleme na mojim JRV maketama, zar ne?

Ne zelim ulaziti u raspravu ali ipak cu se osvrnuti na ovaj njezin dio oko
Ideologija koja se nalazi u podlozi nacistickog pa samim time i ustaskog pokreta (Mile Budak - Rasni zakoni) zagovara tezu da svi ljudi nisu jednako vrijedni tj. ljude koji pripadaju određenoj rasi (Zidovi, Romi) sustavno unistava i neljudski izrabljuje.Ova teza koju sadrzi ideologija spomenutih pokreta je ujedno i jedna od teza koje sacinjavaju bit tih pokreta, a kao sto znamo takvi pokreti/ideologije imaju svoje simbole (gdje sada nije bitno odakle su ih preuzeli i sto su oni u svijetu prije Drugog sv. rata simbolizirali) kao sto su svastika ,ustasko "u", ustaski grb ..itd. , ti isti simboli dakle (tj. za osobu koja ih nosi/istice) ukazuju na podrzavanje onih teza koje su sastavni dio biti ideologije/pokreta koji iza njih stoji, a koja je u slucaju nacizma -ustastva rusilacka,destrukcijska, nedostojna covjeka.Simboli ovakvih ideologija su danas, u civiliziranom svijetu zabranjeni (pa sami vidite da cak i na dekalima za makete ne stampaju svastike ili ih uklanjaju ako postoje) i ne bi se trebali isticati cak ni djelomicno, te se isto strogo kaznjava.

S druge strane postoje pokreti i ideologije koje iza njih stoje a koje su opreka gore spomenutim, koji zagovaraju jedinstvo i jednakost svih ljudi na svijetu.Medu pokrete iza kojih stoji ovakva ideologija (dakle sa stavkom jednakosti, ravnopravnosti i jedinstva u sastavu svoje biti) spada i partizanski pokret (kao dio antifasistickog pokreta) taj pokret takoder posjeduje svoje simbole koji opet ukazuju na podrzavanje teza kao sto su
jednakost, ravnopravnost jedinstvo , a za koje nikako nemozemo tvrditi da
da su u svojoj biti rusilacke, vec da su dostojne covjeka.
U civiliziranom svijetu nisam naisao na slucaj da se simboli ovakvih ideologija zabranjuju -sovjetska zastava nije zabranjena, revell-u se ne "mrce" ili izostavljaju rondele DDR-a, srp i cekic ili petokraka nigdje nisu zabranjeni u svijetu.

Dakako i ovakvi pokreti imaju svojih mrlja, pa ce se vidjeti da se bas u praksi i nije 100% ostvarilo ono sto je ideologija zagovarala.
Hrvatska dakako jos i ima problem Domovinskog rata gdje su pripadnici protivnicke vojske cesto koristili simbole ocito ne znajuci sto ideologija koja stoji iza nje simbolizira, tu je i JNA (JRV) sa ovom rondelom koju clan Josip ima.Medutim kod ovog sa rondelama JRV-a u Domovinskom ratu ja bih se ipak zapitao da li je ta JNA (JRV) bila ono sto je bila 60-tih, 70-tih ili se je pretvorila u neciji instrument u ostvarivanju rusilackog cilja nepraveno koristeci/zloupotrebljavajuci simbole.

Sve u svemu te dvije ideologije su imale svoje biti i simbole.Bit jedne je rusilacka, necovjecna, bit druge covjecna.
Ova druga ocito nije uspijela sprovesti tu bit u stvarnost medutim uvjek ce u svom originalnom znacenju i tumacenju simbolizirati nesto bolje i pozitivnije od prve.U krajnjem slucaju simboli druge koliko znam nisu nigdje zabranjeni.

Zanimljivo je takoder kako oni koji u avataru na ovom forumu koriste jugoslavenske simbole cesto dobijaju opaske dok neki koriste ustaske- ustaska legija pa nisam cuo da su upozoreni.Mozda zato sto vjesto upotrebljavaju djelic slike simbola.Dakle Josipe, slikaj i ti dva kraka petokrake pa ti onda nece nitko davati opaske.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Essex
Gost
PorukaUpisano: Ned Lip 01, 2008 1:04 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nevjerojatni ste, svaka vam čast... Rolling Eyes
Tema odlazi pod ključ, nakon čega će biti brisana
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Tema je zaključana od strane administratora    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945. Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma