Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

problem sa kompresorom
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Airbrush - zračni kist
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Vajled
Gost
PorukaUpisano: Uto Svi 25, 2010 8:52 am    Naslov poruke: problem sa kompresorom Citiraj ovaj komentar

Pozdrav svima,
Unazad neko vrijeme mi se javlja problem sa nakupljanjem vlage/vode u crijevu AB-a, pa samim time dok farbam mi zna pljučnuti vodu.
Skinuo sam AB sa crijeva (OMNI 5000) i kada sam pustio zrak samo na crijevo vidio sam da pljučka vlagu/vodu.
Kompresor je kupljen u Juričeku i radi se o ovome:

Mislim da bi problem mogao riješiti dodatnim filterom na crijevu, nadam se da dobro pišem... INTLINE filterom, inače sam primjetio da je čašica na kompresoru podosta nakupljena vlagom, a prije dok sam tek kompresor nabavio nije bila...
pa dal netko zna gdje bi se to moglo za nabaviti?
Dal je netko imao sličnih problema i kako je riješio (naravno ne kupnjom novog kompresora)?
Ideje, sugestije... ?

Hvala svima,

Pozz
Natrag na vrh
dzunglist

Član od: 06 Lis 2006
Mjesto: Cvjetno naselje
PorukaUpisano: Uto Svi 25, 2010 9:25 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Sa doljnje strane prozirne posude koja ti se napunila vodom imas metalni pipac, pustis kompresor u rad i nedas zraku da izlazi kroz crijevo (stisnes prstom), pritisnes taj metalni pipac prema gore (unutar prozirne posude) i izletiti ce ti voda tj vlaga koja se nakupila u tom filteru.

nadam se da sam ti dobo objasnio, ako ne sam pitaj kaj ti nije jasno.

http://www.youtube.com/watch?v=FEYE85R4UJ4&feature=related
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Vajled
Gost
PorukaUpisano: Uto Svi 25, 2010 9:30 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

hvala na tome Smile
znam za to i to povremeno napravim, ali bez obzira na to ispuštanje vlage, opet mi se vrlo brzo pojavi (pogotovo ako duže radim) vlaga u crijevu...
Natrag na vrh
Bero

Član od: 28 Pro 2008
PorukaUpisano: Uto Svi 25, 2010 10:40 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

I meni se to dešavalo nakon dužeg rada, pogotovo kad je malo toplije vrijeme i ima dosta vlage. Ja sam to riješio na način da sam na kraj izlaznog crijeva priključio 3L vatrogasnu bocu, a onda na izlazu iz boce opet još jedan filter sa regulatorom pa crijevo i onda AB. Problema sa vlagom više nemam. Naravno ti ne moraš raditi te akrobacije, mislim da će ti biti dosta da si ugradiš još jedan kvalitetniji inline filter.
Natrag na vrh
Vajled
Gost
PorukaUpisano: Uto Svi 25, 2010 11:02 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Citat:
Bero
PorukaUpisano: Uto Svi 25, 2010 9:40 am Naslov poruke:
I meni se to dešavalo nakon dužeg rada, pogotovo kad je malo toplije vrijeme i ima dosta vlage. Ja sam to riješio na način da sam na kraj izlaznog crijeva priključio 3L vatrogasnu bocu, a onda na izlazu iz boce opet još jedan filter sa regulatorom pa crijevo i onda AB. Problema sa vlagom više nemam. Naravno ti ne moraš raditi te akrobacije, mislim da će ti biti dosta da si ugradiš još jedan kvalitetniji inline filter.

hvala Bero na info...
daj mi samo molim te reci jel znaš gdje se mogu nabaviti ti inline filteri?
imaš kakvu sliku tog tvog kompresora sa svim tim dodacima?
Natrag na vrh
Iwtcha

Član od: 24 Kol 2007
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Uto Svi 25, 2010 4:46 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Te inline filtere ti je imao Hanich, neznam dal ih još ima. Inače što se kondenzata tiće, to je normalno kod kompresora bez boce, pogotovo kod dužeg rada i malo večeg izlaznog tlaka. I ja inače sam imao takvih problema, al sam počeo radit sa jače razrjeđenom bojom na manjem tlaku, i radit pauze kod farbanja da se kompresor stigne ohladiti.
Natrag na vrh
Bero

PorukaUpisano: Uto Svi 25, 2010 5:47 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Eto me doma pa eto i slika.
Ovako.
Moja prva ideja je bila da montiram neku bocu na kompresor koji sam kupio u Bauhausu, kako bi dobio neki međuspremnik za još stabilniji protok zraka prema AB-u i da bi mi se kompresor rijeđe uključivao.

Međutim nisam dobio ono što sam želio jer taj kompresor iz Bauhausa nije projektiran za rad sa bocom. Zašto?
Kao prvo nema potrebni nazivni CFM, koji bi za brzo napuniti bocu, trebao biti daleko veći nego što je CFM potreban za rad sa AB-om. Dakle, pri nekom normalnom konstantnom radu AB-om bez boce, kompresor se uključuje svake tri-četiri sec. i radi isto tako nekih 3-4 sec. I šta sam dobio sa bocom?
Da mi pri konstantnom radu AB-om radi nekih 25-30 sec. puneći bocu i onda miruje nekih 25-30 sec. Dakle ušteda nikakva, jer je omjer rada naspram mirovanja ostao isti tj. intermitencija je konstantna.

Druga stvar je ta da je maksimalni nazivni tlak kompresora 4bara, što je također nedostatno za brzo napuniti bocu na visoki tlak.
Dakle za efikasni rad sa bocom potrebno je imati snažan kompresor, velikog CFM-a i velikog nazivnog radnog tlaka (npr. 6-8 bar), kako bi se kompresor uključio, brzo napunio bocu i isključio se za jedno dulje vrijeme.
To ovaj kompresor iz Bauhausa jednostavno nije u stanju. Ali i ne treba biti, jer je on upravo projektiran za takav rad bez boce i radi fantastično.

E sad da ne bi sve bilo tako crno i neisplativo u mom slučaju, dobio sam dvije meni jako važne stvari sa tom ugradnjom boce i ostalog grincajga.

Prvo, da nemam problema više sa vlagom u AB-u i drugo da mogu vrlo brzo i jednostavno isključiti bocu sa kompresora i onako napunjenu i spojenu na AB, odnijeti je u kupaonicu i očistiti AB. Jer unutar napunjene boce ima i više nego dovoljno zraka da se očisti AB.
Cijela ta samogradnja je uključivala kupovinu i nabavku opreme bez nekih zavarivačkih ili bilo kakvih kompleksnijih zahvata.

Regulator sa manometrom i filterom je ovaj:

Bero: poruka promijenjena dana: Uto Svi 25, 2010 6:38 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Vajled
Gost
PorukaUpisano: Uto Svi 25, 2010 6:15 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

kolega puno hvala i tebi i iwchi...
ovo kaj si ti napravio je stvarno vrhunski Smile

meni danas puko film pošto mi je unutar posudice pukao onaj plastični šeraf što drži filter, pokušao sam to malo očistiti i naravno pretegao, odjurio sam u peveca i za 499 kn kupio komporesor sa bocom od 25 litara.

hvala na trudu u postanju, moram promjeniti tu posudicu sa manometrom, pa ću imati rezervu sa tim starim kompresorom.

u biti je ovo zahvaljujući tebi Bero ispao jako dobar post, neka onda i drugi vide kako riješiti problem sa vlagom u AB-u.

Hvala još jednom i pozz
Natrag na vrh
Bero

PorukaUpisano: Uto Svi 25, 2010 6:47 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Svejedno što si kupio novi, nikako nemoj odustajati od onog kompresora. Možeš nabaviti onakav regulator sa manometrom i filterom kakvog sam ja ugradio na bocu i zamjeniti onaj koji ti se potrgao na kompresoru. Ja sam svoj kupio prije godinu dana u Merkuru za nekih 160KN i čini mi se daleko kvalitetnije izvedbe od onog na kompresoru. A sigurno je i filter za vlagu puno efikasniji. Trebali bi biti kompatibilni priključci od 1/4". Ako ne onda se može sa nekim adapterom prespojiti.
Ako ne nađeš u Merkuru ili negdje po našim trgovinama, na ebayu ih imaš jako povoljnih.
Natrag na vrh
Vajled
Gost
PorukaUpisano: Sri Svi 26, 2010 8:04 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

da, da... ni ne mislim odustajati od ovoga maloga kompresora... dobar je on Smile
ma vidio jučer u pevcu te filtere, čak vidio i dupli i njega ću si uzeti i zamjeniti i to je dobro kaj je 1/4" navoj...
samo mi je bilo malo puno odjednom dati za sve, mislim da taj dupli dođe nekakvih 250-300 kn.

budem to uskoro riješio pa nek bude taj mali kompresor rezerva Smile
Natrag na vrh
Član od: 25 Tra 2010
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Ned Svi 30, 2010 7:02 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Takoder problem sa vlagom, izgleda da cu po berinom sistemu to rijesit, isti kompresor
Vec mi ide na zivce da popravljam kamuflazu na Tamiya Pantheru ausfG po 3 put Mad
Natrag na vrh
Marko

Član od: 08 Lis 2009
Mjesto: zagreb
PorukaUpisano: Čet Lip 03, 2010 2:28 pm    Naslov poruke: Braća po problemu Citiraj ovaj komentar

Pozdrav svima.
I ja imam isti problem, a kompresor je izgleda baš ovaj koji opisujete jer sam ga kupio u Metrou.
Zanima me dali je moguće ovu prozirnu posudicu od filtera odšarafiti da se očisti, a da se nekaj ne zezne?
Bero

PorukaUpisano: Čet Lip 03, 2010 3:15 pm    Naslov poruke: Re: Braća po problemu Citiraj ovaj komentar

Marko Napisao/la:
Pozdrav svima.
I ja imam isti problem, a kompresor je izgleda baš ovaj koji opisujete jer sam ga kupio u Metrou.
Zanima me dali je moguće ovu prozirnu posudicu od filtera odšarafiti da se očisti, a da se nekaj ne zezne?

Ne bih ti to savjetovao. Nemaš to šta čistiti. Nećeš ništa dobiti s tim. Rađe si nabavi neki dodatni inline filter.
Natrag na vrh
supergru

Član od: 09 Lis 2009
Mjesto: Karlovac
PorukaUpisano: Pet Lip 04, 2010 11:20 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja imam ovaj ali slabo koristim kompresor pa vlaga ni ne dođe do njega (zapravo vlage nemam ni u filteru na kompresoru). Svoga sam nabavio isto preko eBaya, ali zajedno sa još nekim stvarčicama za zračni kist pa je sve išlo iz Hong Konga. Imam Sparmax airbrush i nema frke sa navojima, spojevima etc... Znam da je to sve manje više standardizirano, ali bolje napisat...

http://cgi.ebay.co.uk/AIRBRUSH-IN-LINE-MINI-AIR-FILTER-Moisture-Water-Trap-/190400827021?cmd=ViewItem&pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2c54c60e8d

Malo OT, ali dobro dođe: isti inline filter za vlagu preko eBaya nudi i firma "simple2trade" iz Velike Britanije. Skrenuo bih pozornost da nisu baš jednostavnozatrgovati, čak štoviše, zbog mene su i dobili prvi negativni feedback. Ne bih sad o detaljima, ali velim bolje napisat da se netko ne upeca.
Natrag na vrh
st65uka

Član od: 06 Stu 2007
Mjesto: Auckland, NZ
PorukaUpisano: Čet Jul 07, 2011 12:29 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

isprike za otvaranje stare teme, no jednostavnije je uz slike, dakle i ja imam kompresor koji je Bero naveo i odnedavno se pojavio problem, uz vlagu koju eto bi trebao srediti In Line regulatorom se pojavio problem: ona posudica u kojoj je vlaga mi propusta zrak iz kompresora na donjem dijelu (di je onaj pipac a izbaciti vlagu), non stop tu izlazi zrak dok taj pipac ne povucem jace prema dole, onda radi normalno, ali svakim paljenjem ja to trebam napraviti, zna li kako rijesiti taj problem? Rolling Eyes
nadam se da ce netko znati u cemu je stvar, unaprijed zahvaljujem!
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail MSN Messenger
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Airbrush - zračni kist Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma