Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Komponente za izradu kompresora - pomoć
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Airbrush - zračni kist
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
dolino

Član od: 12 Velj 2012
PorukaUpisano: Pon Velj 13, 2012 11:30 am    Naslov poruke: Komponente za izradu kompresora - pomoć Citiraj ovaj komentar

Pregledavam postove koji se tiču izrade kompresora za zrak na bazi kompresora hladnjaka i boce za stlačeni zrak. Što se tiče komponenti za izradu takvog kompresora, uglavnom mi je jasno što mi je potrebno. kompresor od hladnjaka je u fazi nabave (raspitivanje i žicanje okolo ), bocu bi koristio od protupožarnog aparata, isto je u fazi nabavljanja. I sad dolazimo do dijelova o kojima blage veze nemam. Zapisao sam iz raznih postova koje mi stvari trebaju, a pošto je jedan od razloga kućne izrade bilo čega stvar financija, potražio sam te dijelove preko E-baya.

Ovdje je popis sa linkovima, pa bih molio dobru dušu ako može da nakratko pogleda i kaže mi da li bi to bilo u redu ili ne bi.

Tlačna sklopka
http://www.ebay.com/itm/Air-Compressor-Pressure-Control-Switch-Valve-90-120psi-/200626049445?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2eb63e91a5

Mjerač pritiska u boci
http://www.ebay.com/itm/10mm-Thread-Dia-Air-Compressor-Fittings-Pressure-Gauge-/220951595615?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3371bdca5f

Sigurnosni ventil
http://www.ebay.com/itm/7-11-Dia-Thread-1MPa-Yellow-Gold-Tone-Air-Compressor-Safety-Valve-/230739525627?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item35b925bffb

Regulator pritiska
http://www.ebay.com/itm/Air-Pressure-Regulator-oil-Water-Separator-Trap-Filter-Airbrush-Compressor-/190636004655?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item2c62ca952f

Unaprijed puno hvala.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Mirko S. Zlikovski

Član od: 25 Ožu 2008
PorukaUpisano: Pon Velj 13, 2012 11:53 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bavim se istime čime i ti, iz istog razloga, uštede, i počinjem pomišljati da je bilo bolje iskašljati 1500 kn za Revellov kompresor nego se zaj...., ali evo što ti mogu reći iz svojeg iskustva.

Ovaj sigurnosni ventil ti nije dobar jer je za 10 bara, to ti je previše. Ja sam kupio isto na ebayu za 8 bara i isto je previše za ono što sklapam, trebao bi mi neki od 3-4 bara a ne mogu takav nigdje naći (moj kompresor je s malim tankom, zapravo samo prigušivačem i nije ništa vareno nego na push-in fittinge).
regulator pritiska je isto malo "pregrub", ide do 9 bara a realno ti treba za rad s airbrushom 2 bara najviše. Probaj nać regulator do 3 bara.
Otkud ti tank od vatrogasnog aparata? Ja baš zato što ne mogu nabavit to idem na varijanstu samo s prigušivačem, i neću stavljat elektronički regilator tlaka nego jednostavni nožni prekidač koji sam otpustim kad je tlak previsok (odn. kad iskoči sigurnosni ventil).
Još bi na izlazu iz kompresora trebalo ugradit nepovratni ventil, tako da kompresor uvijek "vidi" samo svoj radni tlak, a ne onaj u tanku - to je korisno kad se počne pregrijavat, pa ne želi radit dok mu je tlak previsok, a ovime to izbjegavaš.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
dolino

PorukaUpisano: Pon Velj 13, 2012 12:11 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Super, znači sigurnosni ventil za manji pritisak, regulator isto tako, tlačnu sklopku sam isto mislio zaobići sa jednostavnijim rješenjem. Ajde, probat ću nabaviti dvije boce, pa ako hoćeš i ako si iz Zagreba, možemo to nekako zajedno sklepati. Meni bi svaka pomoć dobrodošla.
Natrag na vrh
Mirko S. Zlikovski

PorukaUpisano: Pon Velj 13, 2012 12:28 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Super ak možeš nabaviti još jednu bocu!
E i kako misliš sve pospajati? Kod mene je sve na 6 mm poliuretanske cijevi i push-in fittinge, ili Herbie stezaljke.
Poslikat ću svoj uradak kad dođem doma, mislio sam to napraviti kad bude sve gotovo, ali za sad je najviše zapelo na nabavci sigurnosnog ventila. Našao sam ih ja ali bi koštali preko 20 eura s poštarinom, a to mi se čini previše... vidi npr. ovo:
http://www.ebay.co.uk/itm/130640579564?ssPageName=STRK:MEWAX:VRI&_trksid=p3984.m1438.l2661
Natrag na vrh
Slider

Član od: 09 Velj 2012
PorukaUpisano: Pon Velj 13, 2012 12:35 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

godina sam radio ( preko 15) s takvim kompresorom i stvar definitivno radi
medjutoa, ako imas cca 600 kuna, i ako te ne smeta buka, uzmi u maumax/bauhaus mali kompresor s 25 l rezervarom
meni vec vise od 5 godina radi savrseno
prednost mu je velika zaliha zraka - mozes farbat non stop jer dopunjava vise nego trosis
mana ovog u samogradnji da povremeno moras cekat da mali kompresor iz skrinje napuni rezervar - rezultat- nestane ti zraka u pol farbanja
za male makete sve pet, al kad farbas metar veliki brod, ili veliku rc jedriilicu raspona metar navise onda to nije rjesenje
sve sto ti treba je adapter sa 1/2 cola na 6mm crijevo
ako ides na samogradnju - sigurnosni ventil je obavezan
bez toga, nemoj se zezat
znaci treba ti tzv ''pripremna grupa'' - tu su ti skupa odvajac vlage, manometar i regulator izlaznog tlaka- cca 350 kn
ak hoces jos jedan manometar na rezervaru- cca 100 kuna
tlacna sklopka koja ti to sve pali i gasi na donjoj i gornjoj ranici pritiska- cca 190 kn
i na kraju sigurnosni ventil....
pa ako sve to nemozes nabavit kao ja (nekad davno) u firmi ( uzmes neispravan i popravis), mozda da razmislis ipak o ovom iz bauhausa
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
dolino

PorukaUpisano: Pon Velj 13, 2012 2:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mirko S. Zlikovski Napisao/la:
Super ak možeš nabaviti još jednu bocu!
E i kako misliš sve pospajati? Kod mene je sve na 6 mm poliuretanske cijevi i push-in fittinge, ili Herbie stezaljke.
Poslikat ću svoj uradak kad dođem doma, mislio sam to napraviti kad bude sve gotovo, ali za sad je najviše zapelo na nabavci sigurnosnog ventila. Našao sam ih ja ali bi koštali preko 20 eura s poštarinom, a to mi se čini previše... vidi npr. ovo:
http://www.ebay.co.uk/itm/130640579564?ssPageName=STRK:MEWAX:VRI&_trksid=p3984.m1438.l2661

Ma sto se tiče nabavke preko njemačkog i ostalih europskih E-bay prodavača, sve je barem 5 puta skuplje. Znam da nisu Kinezi najbolja opcija, ali nitko ih nema po pitanju cijene, a kvaliteta i nije toliko lošija kako se priča. Opet, šta se sve danas ne radi u Kini i sličnim zemljama.

Što se tiče spajanja, mislio sam sve potrebne navoje povariti na bocu. Imam dobrog varioca na poslu pa to nije problem.

Za bocu ti javim u roku par dana, tad ću sve znati.
Natrag na vrh
dolino

PorukaUpisano: Pon Velj 13, 2012 2:15 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Slider Napisao/la:
godina sam radio ( preko 15) s takvim kompresorom i stvar definitivno radi
medjutoa, ako imas cca 600 kuna, i ako te ne smeta buka, uzmi u maumax/bauhaus mali kompresor s 25 l rezervarom
meni vec vise od 5 godina radi savrseno
prednost mu je velika zaliha zraka - mozes farbat non stop jer dopunjava vise nego trosis
mana ovog u samogradnji da povremeno moras cekat da mali kompresor iz skrinje napuni rezervar - rezultat- nestane ti zraka u pol farbanja
za male makete sve pet, al kad farbas metar veliki brod, ili veliku rc jedriilicu raspona metar navise onda to nije rjesenje
sve sto ti treba je adapter sa 1/2 cola na 6mm crijevo
ako ides na samogradnju - sigurnosni ventil je obavezan
bez toga, nemoj se zezat
znaci treba ti tzv ''pripremna grupa'' - tu su ti skupa odvajac vlage, manometar i regulator izlaznog tlaka- cca 350 kn
ak hoces jos jedan manometar na rezervaru- cca 100 kuna
tlacna sklopka koja ti to sve pali i gasi na donjoj i gornjoj ranici pritiska- cca 190 kn
i na kraju sigurnosni ventil....
pa ako sve to nemozes nabavit kao ja (nekad davno) u firmi ( uzmes neispravan i popravis), mozda da razmislis ipak o ovom iz bauhausa

Buka i je problem, za neke stvari bi ga koristio i u stanu. Ove cijene koje napominješ, to su cijene kod nas pretpostavljam. U tom slučaju se više isplati Bauhaus. Preko E-baya sve bi to došlo oko 250 kuna.

Što se tiče intenziteta korištenja, koristio bih ga samo za šablone koje nisu velike, osnovnu boju modela radim prije samog sklapanja tako da u mom slučaju nema bojanja velikih površina, zato mi i je namjera gradnja malog kompresora s kojim bih mogao to sve raditi u stanu.
Natrag na vrh
Brommann

Član od: 05 Velj 2006
Mjesto: Bukovčak Hügel
PorukaUpisano: Pon Velj 13, 2012 3:59 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Samogradnja ti se definitivno isplati. Troškovi su bili cca 350 kn s tim da sam na poklon dobio kompresor, malu bocu od vatrogasnog aparata i postolje gdje je sve to montirano. I naravno troškovi piva za majstora.

Tlačna sklopka je iz Peveca, a ventil s manometrom i filterima za vlagu i ulje je iz Austrije.

Radi savršeno, tiho i odličan je za farbanje 35-ica.

Natrag na vrh
dolino

PorukaUpisano: Pon Velj 13, 2012 6:21 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ovo na slikama izgleda super.

Jedno pitanje, da li su filteri za vlagu i ulje razlicite komponente ili je to jedan filter koji na sebi ima regulator pritiska. Ako sam dobro skuzio kod tebe su dva filtera.
Natrag na vrh
Brommann

Član od: 05 Velj 2006
Mjesto: Bukovčak Hügel
PorukaUpisano: Pon Velj 13, 2012 7:02 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Sve je to cjelina.

S lijeve strane ti je filter za vlagu, na njemu je manometar, a iznad je ventil za reguliranje tlaka. S desne strane je uljni filter.

Wink
Natrag na vrh
dule

Član od: 12 Sij 2009
Mjesto: Plandiste
PorukaUpisano: Pon Velj 13, 2012 8:11 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mislim da nema otrebe kupvati delove na e bayu jer dok platis postarinu i ostalo.... ne zaboravi ventil koji sluzi za ispustanje kondenzata iz boce .
Natrag na vrh
dolino

PorukaUpisano: Pon Velj 13, 2012 9:35 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

dule Napisao/la:
Mislim da nema otrebe kupvati delove na e bayu jer dok platis postarinu i ostalo.... ne zaboravi ventil koji sluzi za ispustanje kondenzata iz boce .

Ma nije skupo, mislim da se puno više isplati naručiti sa E-baya nego kupovati kod nas:

Cijene sa shippingom

manometar: cca 5$
regulator pritiska sa manometrom i filterom: cca 13$
sigurnosni ventil: cca 7$
tlačna sklopka: cca 12$
nepovratni ventil: cca 7$

Većina linkova na dijelove je postavljena u prvom postu.

Teško da se kod nas može nešto od toga kupiti po približno tim cijenama. Opet, ja sam totalni početnik i neznalica što se tiče kompresora, odnosno izrade, tako da su mi sve greške za sada dozvoljene Very Happy Very Happy
Natrag na vrh
Mirko S. Zlikovski

PorukaUpisano: Pet Velj 17, 2012 12:57 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo i moje kreacije.
Par napomena za početak: do nedavno je sve (tj. kompresor i boca) bilo samo pričvršćeno na 2 komada šperploče. Napravljeno je prije 15-ak godina i cijelo vrijeme je radilo gotovo besprijekorno, a inspirirano je člankom u YUVAM Biltenu iz.... 80 i neke.
Primijetite da je u nedostatku znanja varenja i tokarenja upotrijebljena Revellova boca s plinom za zračni kist, jer već na sebi ima potrebni ventil na izlazu. Sve što je bilo potrebno je zalotati cijev na ulazu, i to je ujedno "slaba točka" konstrukcije (cijev je samo nataknuta i stegnuta Herbie stezaljkom). No, nije svako zlo za zlo, jer je to do sad služilo kao very low-tech sigurnosni ventil - pri previsokom tlaku cijev bi jednostavno izletjela! Regulacija tlaka je išla nožnom sklopkom i mojim osjećajem pri sprejanju - koliko god to izgledalo i zvučalo blesavo, radilo je odlično!
Pošto mi se nije sviđalo kako je to izgledalo, i činilo se kao preveliki skup improvizacija, a inspiriran samogradnjama prikazanim ovdje na forumu i drugdje na netu, odlučio sam da bi za početak trebalo to sve pričvrstiti na nekakav okvir ili staviti u neko kućište, ali pošto ne znam variti, niti poznam ikog tko zna i može, u jednom trenutku mi je palo na pamet da bi kućište od PC-a bilo pogodno da se u njega sve smjesti. Naravno trebalo je još par dodataka, prvenstveno regulacijski ventil, a još čekam s ugradnjom nepovratnog ventila prije boce i pravog sigurnosnog ventila nakon izlaza iz boce. U tom slučaju bi bilo dobro da boca bude većeg volumena i izdrži veći tlak, jer bi onda kompresor trebao i manje raditi - zato pokušavam nabaviti i neku malu bocu od aparata za gašenje. Ako mi uspije, onda ću se možda odlučiti i za tlačnu sklopku.
U slučaju da se pokaže potrebno ili ako mi se baš bude dalo, ugradit ću i neke ventilatore za hlađenje kućišta - to bi se riješilo ugradnjom jednog PC-napajanja, iako je pitanje da li bi bilo mjesta ako će u gornji dio doći boca.
Evo kako to izgleda za sad. PC freakovi, gameri i modderi, bili ste upozoreni:

Regulacijski ventil je onaj jeftilen s ebaya, spojevi su na push-in 6-mm fittinge i poliuretansko crijevo. Na ulazu u kompresor se nalazi filter za gorivo iz supermarketa za par kuna, iako je prije tu bio homemade filter koji je sadržavao tabletu aktivnog ugljena,a bio je izrađen od plastčne posudice iz Kinder jajca. Na vrh je pričvršćena drška radi lakšeg premještanja unaokolo i pospremanja.

Komentirajte, sve prijedloge za poboljšanjem ću rado prihvatiti!
Natrag na vrh
dolino

PorukaUpisano: Pet Velj 17, 2012 2:03 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jedini komentar je PREDOBRO !!! Klap klap Klap klap Klap klap Klap klap

Moja ideja i je staviti taj kompresor u nekakvo kućište pa da to izgleda, onak, pristojno, no problem je u boci koja baš i nije nekakvih dimenzija za PC kućište. dalo bi se to riješiti kupovinom nekakve male boce, ali ja ću se za sada zadovoljiti s tim da to radi i da počnem piturati.
Što se tiče regulatora, sad sam malo mirniji, taj planiram skoro naručiti.

Još jednom, svaka čast.
Natrag na vrh
dankopermozer

Član od: 05 Jul 2010
Mjesto: ČAKOVEC
PorukaUpisano: Pon Jul 08, 2013 9:48 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

e bok!!! ja imam jedno pitanje:

da li bi ovaj kompresor mogao nadrukati zrak do 8-10 bara.

riječ je naime o westfalia vacurex vacum milker-u (znači kompresor za mužnju krava)
http://postimg.org/image/g7eapynwz/

http://postimg.org/image/40v6m8k2x/
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Airbrush - zračni kist Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma