Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| dr. vlado
| | Član od: 12 Ožu 2008 | | Poruke: 1411 | |
|
Upisano: Sri Pro 08, 2010 2:57 pm Naslov poruke: Boeing PT-17 Stearman, 1/72 |
|
|
Pozdrav, ekipa!
Ovaj projekt trebao je biti brzo gotov, ali se oduzio iz zdravstvenih razloga...
Uglavnom, Boeing PT-17 Stearman ili Kaydet je sigurno svima poznat, ali malo ljudi zna da ih je bivsa Jugoslavija takodjer dobila nekoliko komada u okviru pomoci UNRA-e, krajem 40-tih i pocetkom 50-tih. Letjeli su u poljoprivrednoj avijaciji, opremljeni uredjajima za zaprasivanje, a kasnije su ih koristili u aero-klubovima, te za snimanje vise filmova ( npr. Partizanska eskadrila...) sve do 80-tih godina.
Maketa je Revell, 1/72, i nedavno je ponovo izasla na trziste u novom pakiranju i sa novim decalima (imam i staru maketu iz 70-tih i mogu reci da se primjeti gubitak kvalitete odljevaka)
Na samoj maketi je bilo nekoliko vaznijih prerada - uredjivanje cockpita, u ovom slucaju samo zadnjeg dijela jer je na mjestu prednjeg sjedala bio rezervoar za kemikalije, zatim prerada motora i dijela trupa neposredno iza motora, te izrada cijevi i nosaca „prskalice“ ispod krila.
Svi dijelovi koje sam iskoristio za preradu su marke “dr. vlado”, hocu reci da sam sve skrecao...
Da ne gnjavim, evo sta je ispalo…
Uredjivanje cockpita:
Cockpit nakon bojanja:
Fotke u fazi prerade motora su negdje izgubljene, pa se morate zadovoljiti konacnim izgledom:
Toliko za ovaj put, nadam se da ce vam se svidjeti, ja sam u svakom slucaju uzivao u radu.
Zivi i zdravi bili! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Pro 08, 2010 3:20 pm Naslov poruke: |
|
|
Dobro izgleda. Jedino je malo "pobjegla" felga od desnog kotača. Aparat za zaprašivanje izgleda izvrsno. _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Iwtcha
 | | Član od: 24 Kol 2007 | | Poruke: 4106 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Pro 08, 2010 3:24 pm Naslov poruke: |
|
|
| Vlado, ovo stvarno izgleda fenomenalno |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dragan_mig31
 | | Član od: 16 Sij 2006 | | Poruke: 3566 | | Mjesto: SKOPJE-MAKEDONIJA |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sri Pro 08, 2010 4:38 pm Naslov poruke: |
|
|
ja sam vec reko, doktor je CAR
prekrasna bubica......  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Sri Pro 08, 2010 5:34 pm Naslov poruke: |
|
|
Jedna od prvih maketa u životu koje sam davno napravio, još u periodu kad su se dekali lijepili na golu plastiku. Ovo moram ponovno nabavit, iz sentimentalnih razloga.
Odličan je! _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Aranza
 | | Član od: 25 Lis 2007 | | Poruke: 3458 | | Mjesto: Pula |
|
Upisano: Sri Pro 08, 2010 6:06 pm Naslov poruke: |
|
|
...majko probudi me...Od čega si ga uradio, za nevjerovati. Sve u pozitivu a tako lipo urađena ta četvrta dimenzija ostarivanjem. Svaka ti čast. _________________
Španac |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Nick
 | | Član od: 26 Stu 2006 | | Poruke: 934 | | Mjesto: VŽ |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Antun Janković
 | | Član od: 04 Kol 2008 | | Poruke: 2300 | | Mjesto: Swansea |
|
Upisano: Sri Pro 08, 2010 6:20 pm Naslov poruke: |
|
|
Svaka čast !!!! _________________ potpis |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| zec 1
 | | Član od: 02 Stu 2006 | | Poruke: 414 | | Mjesto: ivanic grad |
|
Upisano: Sri Pro 08, 2010 7:27 pm Naslov poruke: |
|
|
| Da jako lijepo i super mašinerija za zaprašivanje.Sjećam se svojeg kadeta: bijela plastika,naljepnice i sjajni(žučkasti) lak. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Vulkanizer
 | | Član od: 13 Lip 2009 | | Poruke: 1732 | | Mjesto: Le Bourget |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dalibor
| | Član od: 22 Stu 2010 | | Poruke: 650 | |
|
Upisano: Sri Pro 08, 2010 10:29 pm Naslov poruke: |
|
|
slobodno po kolegi sa threada o Furryu...nekada su pravili prave avione  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
 | | Član od: 23 Stu 2005 | | Poruke: 1886 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Pro 09, 2010 3:09 am Naslov poruke: |
|
|
Maketa doista izgleda "cakano", ali ima jedno veliko ALI (premda neće niti najmanje utjecati na moj bezgranični respekt prema tvom maketarskom umijeću)...
Dakle, brine me taj trup. Fotke aparata YU-BAC koje imam na HD evidentno upućuju na to da je isti imao metalni trup. Stoga konstrukcija presvučena platnom koju je ponudio Revell u konkretnom slučaju nikako ne igra. Doista sam totalno šupalj za eventualne različice i inačice Stearmana, ali imam nekih fotki tog tipa aviona (još s UNRRA i poslije s YU- oznakama) na kojima je pak vidljivo egzistiranje platnenog trupa. Pa sam malo zbunjen. Doduše ta rebra nisu toliko (pre)naglašena ko na Revellovoj maketi. Ako ne ruši temu - mogu staviti fotke (ili ti ih šaljem na mail). I što je zanimljivo uočiti, redom su ti "platneni" Stearmani klasični dvosjedi - očito još neprerađeni u "agro" vreziju. Predmnijevam dakle, da su u Jugi bile dvije (konstrukcijske) inačice ili je pak bilo naknadnog prepravljanja ... Nadalje je zanimljivo da LH ima u ponudi dekal (741-LH) za YU-AER koji ima baš taj "platneni" trup, ali je istovremeno i jednosjed (ja pak imam fotke gdje je AER (još) dvosjed). Pa mi nije jasno kako to da si se odlučio za BAC (i otkuda dekali?), a ne ispravio (izravnao i panelizirao) trup. Jasno, nije isključeno da imaš neke druge fotke konkretnog aparata pa se u tom slučaju posipam pepelom ...
Btw. negdje imam i album "Partizanske eskadrile" i koliko se sjećam ni ti Stermani nisu imali platneni trup.
I na koncu ponavljam, sama maketa djeluje doista prekrasno i izrađena je majstorski, no od jutra kad sam je gledao me nešto kopkalo pa sam išao prekopati po arhivi, pa su se otuda i pojavile ove nedoumice. Vjerujem da nećeš zamjeriti na tome. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dr. vlado
| | Član od: 12 Ožu 2008 | | Poruke: 1411 | |
|
Upisano: Čet Pro 09, 2010 4:08 pm Naslov poruke: |
|
|
Prvo, hvala ekipa, drago mi je da vam se svidja
Grunfe, greska sa felgom je ispravljena.Bila je samo necentrirana, i ko pozna sklop ove makete znace zasto se to desilo...
Prelude, iskreno, na ovo s trupom nisam obracao paznju... Posmatrajuci fotke (one sto su se pojavile na "aukciji hr", zajedno sa YU-BAA)toliko sam se bio skoncentrirao na motorni dio i "prskalicu" da nisam previse mislio o trupu. Zapravo, pretpostavljao sam da je platneni a da se na fotkama puno ili nikako ne primjecuje struktura...
Imam i fotku i dekale YU-AER, ali tu nisam bas bio siguran na rekonstrukciju od Lift here! (na njihovom je crtezu klasicni Stearman sa duzim dijelom trupa iza motora, kako ga daje Revell) a na fotki koju imam je taj dio kompletno pokriven ceradom...(???)
U svakom slucaju, ova ce greska biti ispravljena na sljedecem Stearmanu - kompletno crni, dvosjed, sa metalnim trupom, mislim da je bio YU-BAI, moram provjeriti...
Sto me vise zaintrigiralo, jeste jedan podatak da su registracije YU-BA_ od A do J nosili Lisunov Li-2...??? Ko zna vise o ovome?
Zivi i zdravi bili! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5421 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Pro 09, 2010 4:17 pm Naslov poruke: |
|
|
Bez obzira na sve ,još jedna lijepa maketa od Doktora! _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|