Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Boeing PT-17 Stearman, 1/72
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
dr. vlado

Član od: 12 Ožu 2008
PorukaUpisano: Sri Pro 08, 2010 2:57 pm    Naslov poruke: Boeing PT-17 Stearman, 1/72 Citiraj ovaj komentar

Pozdrav, ekipa!
Ovaj projekt trebao je biti brzo gotov, ali se oduzio iz zdravstvenih razloga... Rolling Eyes
Uglavnom, Boeing PT-17 Stearman ili Kaydet je sigurno svima poznat, ali malo ljudi zna da ih je bivsa Jugoslavija takodjer dobila nekoliko komada u okviru pomoci UNRA-e, krajem 40-tih i pocetkom 50-tih. Letjeli su u poljoprivrednoj avijaciji, opremljeni uredjajima za zaprasivanje, a kasnije su ih koristili u aero-klubovima, te za snimanje vise filmova ( npr. Partizanska eskadrila...) sve do 80-tih godina.
Maketa je Revell, 1/72, i nedavno je ponovo izasla na trziste u novom pakiranju i sa novim decalima (imam i staru maketu iz 70-tih i mogu reci da se primjeti gubitak kvalitete odljevaka)
Na samoj maketi je bilo nekoliko vaznijih prerada - uredjivanje cockpita, u ovom slucaju samo zadnjeg dijela jer je na mjestu prednjeg sjedala bio rezervoar za kemikalije, zatim prerada motora i dijela trupa neposredno iza motora, te izrada cijevi i nosaca „prskalice“ ispod krila.
Svi dijelovi koje sam iskoristio za preradu su marke “dr. vlado”, hocu reci da sam sve skrecao...
Da ne gnjavim, evo sta je ispalo…

Uredjivanje cockpita:

Cockpit nakon bojanja:

Fotke u fazi prerade motora su negdje izgubljene, pa se morate zadovoljiti konacnim izgledom:

Toliko za ovaj put, nadam se da ce vam se svidjeti, ja sam u svakom slucaju uzivao u radu. Very Happy
Zivi i zdravi bili!
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Pro 08, 2010 3:20 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dobro izgleda. Very Happy Jedino je malo "pobjegla" felga od desnog kotača. Aparat za zaprašivanje izgleda izvrsno.

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Iwtcha

Član od: 24 Kol 2007
PorukaUpisano: Sri Pro 08, 2010 3:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Vlado, ovo stvarno izgleda fenomenalno
Natrag na vrh
dragan_mig31

Član od: 16 Sij 2006
Mjesto: SKOPJE-MAKEDONIJA
PorukaUpisano: Sri Pro 08, 2010 3:33 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

opako Shocked Shocked Shocked
slider
Gost
PorukaUpisano: Sri Pro 08, 2010 4:38 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ja sam vec reko, doktor je CAR Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked
prekrasna bubica...... Cool
Natrag na vrh
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Sri Pro 08, 2010 5:34 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jedna od prvih maketa u životu koje sam davno napravio, još u periodu kad su se dekali lijepili na golu plastiku. Ovo moram ponovno nabavit, iz sentimentalnih razloga.

Odličan je!
Aranza

Član od: 25 Lis 2007
Mjesto: Pula
PorukaUpisano: Sri Pro 08, 2010 6:06 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

...majko probudi me...Od čega si ga uradio, za nevjerovati. Sve u pozitivu a tako lipo urađena ta četvrta dimenzija ostarivanjem. Svaka ti čast.

Španac
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail MSN Messenger
Nick

Član od: 26 Stu 2006
Mjesto: VŽ
PorukaUpisano: Sri Pro 08, 2010 6:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Prva liga.
Antun Janković

Član od: 04 Kol 2008
Mjesto: Swansea
PorukaUpisano: Sri Pro 08, 2010 6:20 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Svaka čast !!!!
zec 1

Član od: 02 Stu 2006
Mjesto: ivanic grad
PorukaUpisano: Sri Pro 08, 2010 7:27 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da jako lijepo i super mašinerija za zaprašivanje.Sjećam se svojeg kadeta: bijela plastika,naljepnice i sjajni(žučkasti) lak.
Natrag na vrh
Vulkanizer

Član od: 13 Lip 2009
Mjesto: Le Bourget
PorukaUpisano: Sri Pro 08, 2010 8:06 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

E ova mi je maketa spasila dan.Prekrasno Shocked
dalibor

Član od: 22 Stu 2010
PorukaUpisano: Sri Pro 08, 2010 10:29 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

slobodno po kolegi sa threada o Furryu...nekada su pravili prave avione Smile
Natrag na vrh
prelude

Član od: 23 Stu 2005
PorukaUpisano: Čet Pro 09, 2010 3:09 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Maketa doista izgleda "cakano", ali ima jedno veliko ALI (premda neće niti najmanje utjecati na moj bezgranični respekt prema tvom maketarskom umijeću)...
Dakle, brine me taj trup. Fotke aparata YU-BAC koje imam na HD evidentno upućuju na to da je isti imao metalni trup. Stoga konstrukcija presvučena platnom koju je ponudio Revell u konkretnom slučaju nikako ne igra. Doista sam totalno šupalj za eventualne različice i inačice Stearmana, ali imam nekih fotki tog tipa aviona (još s UNRRA i poslije s YU- oznakama) na kojima je pak vidljivo egzistiranje platnenog trupa. Pa sam malo zbunjen. Doduše ta rebra nisu toliko (pre)naglašena ko na Revellovoj maketi. Ako ne ruši temu - mogu staviti fotke (ili ti ih šaljem na mail). I što je zanimljivo uočiti, redom su ti "platneni" Stearmani klasični dvosjedi - očito još neprerađeni u "agro" vreziju. Predmnijevam dakle, da su u Jugi bile dvije (konstrukcijske) inačice ili je pak bilo naknadnog prepravljanja ... Nadalje je zanimljivo da LH ima u ponudi dekal (741-LH) za YU-AER koji ima baš taj "platneni" trup, ali je istovremeno i jednosjed (ja pak imam fotke gdje je AER (još) dvosjed). Pa mi nije jasno kako to da si se odlučio za BAC (i otkuda dekali?), a ne ispravio (izravnao i panelizirao) trup. Jasno, nije isključeno da imaš neke druge fotke konkretnog aparata pa se u tom slučaju posipam pepelom ...
Btw. negdje imam i album "Partizanske eskadrile" i koliko se sjećam ni ti Stermani nisu imali platneni trup.

I na koncu ponavljam, sama maketa djeluje doista prekrasno i izrađena je majstorski, no od jutra kad sam je gledao me nešto kopkalo pa sam išao prekopati po arhivi, pa su se otuda i pojavile ove nedoumice. Vjerujem da nećeš zamjeriti na tome.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
dr. vlado

Član od: 12 Ožu 2008
PorukaUpisano: Čet Pro 09, 2010 4:08 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Prvo, hvala ekipa, drago mi je da vam se svidja Very Happy
Grunfe, greska sa felgom je ispravljena.Bila je samo necentrirana, i ko pozna sklop ove makete znace zasto se to desilo... Rolling Eyes
Prelude, iskreno, na ovo s trupom nisam obracao paznju... Embarassed Posmatrajuci fotke (one sto su se pojavile na "aukciji hr", zajedno sa YU-BAA)toliko sam se bio skoncentrirao na motorni dio i "prskalicu" da nisam previse mislio o trupu. Zapravo, pretpostavljao sam da je platneni a da se na fotkama puno ili nikako ne primjecuje struktura...
Imam i fotku i dekale YU-AER, ali tu nisam bas bio siguran na rekonstrukciju od Lift here! (na njihovom je crtezu klasicni Stearman sa duzim dijelom trupa iza motora, kako ga daje Revell) a na fotki koju imam je taj dio kompletno pokriven ceradom...(???)
U svakom slucaju, ova ce greska biti ispravljena na sljedecem Stearmanu - kompletno crni, dvosjed, sa metalnim trupom, mislim da je bio YU-BAI, moram provjeriti...
Sto me vise zaintrigiralo, jeste jedan podatak da su registracije YU-BA_ od A do J nosili Lisunov Li-2...??? Ko zna vise o ovome?
Zivi i zdravi bili!
Natrag na vrh
Poky

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Čet Pro 09, 2010 4:17 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bez obzira na sve ,još jedna lijepa maketa od Doktora!
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,... Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma