Otvoreni maketarski forum Forum Indeks


Mjesto za sve maketarske teme i dileme
 
 FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

BBCode vodić
Uvod
Što je to BB-kod?

Formatiranje teksta
Kako kreirati tekst sa podebljanim, podcrtanim ili kosim slovima?
Kako promijeniti boju i veličinu slova?
Je li moguće kombinirati tag-ove?

Citiranje izjava i tekst fiksne širine fonta
Kako citirati nekoga?
Prikazivanje koda ili teksta sa fiksnom širinom fonta

Stvaranje listi (popisa)
Kreiranje liste bez reda
Kreiranje liste sa redom

Linkanje - kako uspostaviti vezu sa nekim drugim web-siteom
Linkanje na neki drugi site

Prikaz slika u porukama
Dodavanje slike u poruku

Ostalo
Mogu li dodati vlastite tag-ove?

Prijevod
Informacije u vezi prijevoda.

 

Uvod
Što je to BB-kod?
BB-kod je modificirani HTML kod prilagođen za potrebe foruma. Mogućnost korištenja BB-koda ovisi o tome je li administrator foruma aktivirao ovu opciju. Ako je korištenje BB-koda od strane administratora dopušteno ali ga Vi osobno ne želite koristiti, postoji mogućnost njegovog blokiranja u trenutku pisanja željene poruke birajući opciju Isključi BB-kod u ovoj poruci. Za razliku od HTML koda od kojeg potiče, tag-ovi su zatvoreni [ ] zagradama. Korištenjem BB-koda moguće je personalizirati vlastite poruke određujući boju, veličinu, format ...

NAPOMENA: Web-masteri koji poznaju HTML sigurno neće imati problema u korištenju BB-koda te ih molimo da nam ne zamjere u nastojanju da što slikovitije objasnimo njegovo korištenje korisnicima foruma koji baš i nisu praktični.

Važno je shvatiti princip korištenja tag-ova (jednostavne naredbe koje će željeni tekst formatirati prema vašim željama) koji je vrlo jednostavan: ono što želite da bude formatirano mora biti unutar dva tag-a, tj. jednog početnog i jednog završnog. Najjednostavniji primjer je primjer podebljanog teksta. Da biste dobili podebljani tekst potrebna su nam dva tag-a:
  [b] početni tag za podebljana slova,
  [/b] završni tag za podebljana slova
Sve što je potrebno učiniti je ubaciti željenu riječ ili tekst između ova dva navedena tag-a:
npr.[b]Podcjenjuješ snagu Sile...[/b]

Rezultat: Podcjenjuješ snagu Sile...
Napomena:
U prozoru koji vam se otvori kada želite ostaviti svoj komentar već postoje ubačene komande u obliku tipki (obično iznad polja gdje se upisuje tekst) te vjerujemo da neće biti većih problema pri korištenju BB-koda.
Natrag na vrh

Formatiranje teksta
Kako kreirati tekst sa podebljanim, podcrtanim ili kosim slovima?
 • Podebljana slova ćete dobiti ukoliko željeni tekst postavite [b]ovdje[/b], npr.

  [b]Osjećam da je Sila,
  jaka u njemu.[/b]

  rezultat:
  Osjećam da je Sila,
  jaka u njemu
 • Za podvučeni tekst tag-ovi su:[u][/u], npr.:

  [u] Pridružit će nam se ili će umrijeti.
  Mogu ga nagovoriti. [/u]

  rezultat:
  Pridružit će nam se ili će umrijeti.
  Mogu ga nagovoriti.
 • Tekst sa kosim slovima (kurziv) se dobije pomoću tag-ova [i] [/i], npr.

  [i]Luke, ja sam tvoj otac. [/i]

  Luke, ja sam tvoj otac.

Natrag na vrh
Kako promijeniti boju i veličinu slova?
Tag-ovi za određivanje boje i veličine slova su sljedeći:

[color=][/color] za boju

[size=][/size] za veličinu slova.
 • Boja slova se može promijeniti ukoliko se željeni tekst ubaci između sljedećih tag-ova: [color=][/color] i to na dva načina: a.)njenim imenovanjem (npr. red, blue, yellow, black, itd.; koriste se engleski nazivi boja) ili b.) ubacivanjem odgovarajućeg heksadecimalnog koda koji definiraju boju kao npr. CC66FF , #009900 , #CC3300. Pošto je heksadecimalni kod malo kompliciran za pamćenje savjetujemo vam da pokušate eksperimentirati sa kombinacijama slova i brojeva i rezultat će sigurno biti zanimljiv. Primjer:

  [color=red]crvena boja[/color]

  ili

  [color=#FF0000]crvena boja[/color]

  daju isti rezultat: crvena boja
 • Veličina slova (znakova) se definira pomoću tag-ova: [size=] [/size].Ovaj tag je u zavisnosti od jedinične mjere koja se koristi za određivanje veličine te se stoga preporuča da se na forumu koriste veličine između 1 piksel (predstavlja najmanju vrijednost; skoro da se i ne vidi) i 29 (velika slova.) npr:

  [size=9]mala slova[/size]

  trebao bi biti mala slova

  dok:

  [size=24]ogromna slova[/size]

  će biti ogromna slova

Natrag na vrh
Je li moguće kombinirati tag-ove?
Da, moguće je kombinirati tag-ove kako bi tekst bio formatiran prema vašim željama. Pri tome se mora imati na umu jedno jednostavno pravilo a to je da tagovi moraju biti zatvarani (kombinacija [/ neki tag] ) obrnutim redom od njihovog otvaranja tj. prvi otvarajući tag ( u ovom primjeru [size] mora biti i zadnji u nizu zatvarajućih tag-ova kao [/size])

[size=18][color=red][b]Mnogo si naučio od zadnjeg puta, mladi Padawane...[/b][/color][/size]:

Mnogo si naučio od zadnjeg puta, mladi Padawane...

Nije da želimo ograničiti vašu maštu ali preporučamo da se ne pretjeruje baš puno u ovim kombinacijama. Tako bi tekst vrlo brzo mogao postati nečitak pa se smisao vaše poruke može lako previdjeti. Ovakvo formatiranje teksta se preporuča ako želite naglasiti nešto i na taj način skrenuti pažnju onoga tko čita vaše upise
Natrag na vrh

Citiranje izjava i tekst fiksne širine fonta
Kako citirati nekoga?
Postoje dva načina citiranja poruka.
 • Ukoliko želite citirati nečiju prethodno upisanu poruku dovoljno je aktivirati komandu citiraj koja se nalazi u zaglavlju poruke koju želite citirati (ikona quote). Automatski će se aktivirati tag-ovi [quote=""][/quote]. Na ovaj način će biti citirana čitava poruka nekog korisnika.
  Npr. za citiranje poruke korisnika sa nadimkom Gost:

  [quote="Gost"]Ono što je Gost rekao biti će ovdje[/quote]

  Jednom upisanoj poruci na ovakav način će prethoditi sljedeći tekst: Gost (citat)...kako bi se znalo da je Gost bio citiran. Ne zaboravite da ako želite da bude naveden autor nekog citata, njegovo ime mora biti navedeno u navodnicima tag-a [quote=""].
 • Drugi način citiranja je još jednostavniji pošto se u ovom slučaju autor ne treba navoditi. Dovoljno je željeni tekst ubaciti izmedju tag-ova [quote][/quote]. Primjetit ćete da se, za razliku od gornjeg slučaja, ne koriste navodnici. Nakon upisivanja poruke na forum, njoj će prethoditi automatski dodana poruka kako se radi o nekom citiranom tekstu (Citat).

Natrag na vrh
Prikazivanje koda ili teksta sa fiksnom širinom fonta
Ako želite pokazati npr. dio nekog koda, ili bilo što napisano fontom fiksne širine (tipa Courier), preporuča se korištenje tag-a [code][/code], npr.

[code]echo "Ovo je dio koda";[/code]


Natrag na vrh

Stvaranje listi (popisa)
Kreiranje liste bez reda
BB-kod podržava dvije vrste lista: liste sa redom i liste bez reda i potječu od njihovih ekvivalenata HTML-koda. Kod liste bez reda elementi liste su poredani sekvencijalno, jedan poslije drugog, svaki u zasebnom redu i predstavljen obično nekim grafičkim simbolom (točka, zvjezdica i slično). Elementi liste nisu numerirani već su ubačeni slučajnim redom.
Komanda BB-koda koja je potrebna za kreiranje ovakve liste je [list][/list], a svaki element u listi će biti definiran koristeći [*]. Ukoliko npr. želite napraviti listu Vaših omiljenih boja popis bi izgledao ovako:

[list]
[*]crvena
[*]plava
[*]žuta
[/list]

Rezultat je ovaj:
 • crvena
 • plava
 • žuta

Natrag na vrh
Kreiranje liste sa redom
Za razliku od liste bez reda, elementi ove liste čine jedan precizan red i moguće je kontrolirati način prikazivanja elemenata u listi. Obično se koriste dva načina redanja elemenata u listi: numerički i abecedni. Za kreiranje numeričke liste se koristi tag[list=1][/list], dok je za abecednu listu taj tag malo drugačiji: [list=a][/list]. Kao i u listi bez reda, elementi unutar liste se definiraju pomoću [*]. Primjer:

[list=1]
[*]Obiđi dućane
[*]Kupi novo računalo
[*]Opsuj računalo kad se smrzne
[/list]

rezultat:
 1. Obiđi dućane
 2. Kupi novo računalo
 3. Opsuj računalo kad se smrzne
Primjer abecedne liste:
Što je teže gledati?
[list=a]
[*]punicu
[*]sunce
[*]ženu
[/list]

rezultat:
Što je teže gledati?
 1. punicu
 2. sunce
 3. ženu

Natrag na vrh

Linkanje - kako uspostaviti vezu sa nekim drugim web-siteom
Linkanje na neki drugi site
BB-kod phpBB Foruma omogućava raličite načine za kreiranje URI, Uniform Resource Indicators, bolje poznatih kao URL.
 • Prvi način je korištenje tag-ova [url=][/url], što god se upiše poslije = postat će sadržaj tag-a koji će se ponašati kao URL. Npr. ako se želite linkati na internet stranicu phpBB.com potrebno je učiniti ovako:

  [url=http://www.phpbb.com/]Posjeti stranice phpBB-a![/url]

  Na ovaj način kreirat ćete sljedeći link: Posjeti stranice phpBB-a!. Klikajući potom na navedeni link u novom prozoru će se otvoriti navedena stranica a Vi ćete i dalje ostati unutar Foruma.
 • Ako želite da u linku bude prikazan URL (internet adresa)treba postupiti ovako:

  [url]http://web.vtszg.hr/[/url]

  Ovo će kreirati sljedeći link: http://web.vtszg.hr
 • phpBB Forum raspolaže jednim instumentom koji će Vam poprilično olakšati kreiranje linkova unutar Vaših poruka. Pomoću Magic Links (čarobni linkovi), se kreiraju automatski linkovi, bez potrebe gore navedenih tag-ova ili http://, pod uvjetom da je adresa (URL) sintaksički ispravno upisana. Ako upišete npr. web.vtszg.hr unutar Vaše poruke, to će automatski biti prevedeno u: web.vtszg.hr i biti će prikazano kao finalni rezultat.
 • Ista stvar se događa i sa e-mail adresama:

  [email]webmaster@vtszg.hr[/email]

  će biti prikazano kao: webmaster@vtszg.hr
  ili uz pomoć automatskog kreiranja: upišite samo adresu (bez tag-ova) webmaster@vtszg.hr i rezultat će biti isti.
Kao i za sve druge tag-ove BB-koda, tako i za URL tag vrijedi pravilo da može biti uključen unutar nekog drugog tag-a ([img][/img], [b][/b] itd.). Ne zaboravite važnost redoslijeda otvaranja i zatvaranja tag-ova.
Primjer pogrešnog zatvaranja tag-ova:
[url=http://www.phpbb.com/][img]pogrešno zatvoreni tag-ovi[/url][/img]
Pravilno zatvoreni tag-ovi:
[url=http://www.phpbb.com/][img]pravilno zatvoreni tag-ovi[/img][/url]

Natrag na vrh

Prikaz slika u porukama
Dodavanje slike u poruku
Pomoću BB-koda vrlo je jednostavno ubaciti neku sliku u Vašu poruku. Pritom imajte na umu da neki korisnici ne vole vidjeti puno slika u porukama. Uz to, slika koju želite dodati u poruku mora biti dostupna na Internetu (npr. ne može postojati samo na Vašem računalu, osim ako je to računalo server). Postupak je vrlo jednostavan, potrebno je ubaciti URL slike u odgovarajući tag: [img][/img]. Primjer:

[img]http://www.phpbb.com/images/phplogo.gif[/img]

Slika se može ubaciti i unutar tag-a [url][/url] kao u ovom primjeru:

[url=http://www.phpbb.com/][img]http://www.phpbb.com/images/phplogo.gif[/img][/url]

će stvoriti:Natrag na vrh

Ostalo
Mogu li dodati vlastite tag-ove?
Ne, nažalost ne direktno unutar phpBB 2.0. U sljedeću verziju phpBB ćemo vjerojatno dodati tu mogućnost.
Natrag na vrh

Prijevod
Informacije u vezi prijevoda.
Prijevod na hrvatski jezik sa engleskog, za potrebe foruma Tehničkog Veleučilišta u Zagrebu obavio je RypER.
Sva pitanja i komentare vezane uz prijevod šaljite na RypER
Natrag na vrh

Vremenska zona: EET (Europa)

Idi na:  


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Prerada na hrvatski jezik.
Igloo Theme Version 1.0 :: Created By: Andrew Charron